東涌樓討論 (1)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
買映灣藍天都係因為方便同無遮檔嘅環境囉,一定貴啲但內籠就殘,除非上手有裝修過,我都見過好多仲係原裝。
買東環都係離不開SHK,樓齡新,內籠新,會所設施新囉。唔好嘅地方一定係要駁腳同一直俾人垢病嘅填海,將來會俾前面遮住曬同公居屋圍住囉。
但都係果句,旁人講咩唔好盡信,最緊要自己親身體驗同上網做功課。我當初買嘅時候都真係有做功課,清楚理解旁邊將來填海後旁邊會有咩用地,起幾高等等。
而家應該係藍天領頭,海堤東堤跟住,東環星薈隨後,包底映灣園
好多都係原裝
一定要預筆錢裝修
所以最好就5個屋苑睇晒,睇完就知要乜
因為五個屋苑都有好鮮明特點
所以好易比較
聽講東環隔離會起巴士總站
黎緊東涌有咩新盤?
配電站上蓋,東涌東上蓋,東涌東臨海項目,小蠔灣
藍天領頭,海堤東堤跟住,東環星薈隨後,包底映灣園

投資者角度:
藍天收成期,海堤東堤韭菜,東環星薈潛力,映灣園嚴重低估

其實點解藍天會貴D ? 唔計有露台果兩棟同水藍天,會所唔夠映灣大,新又唔夠東環昇薈,近MTR又唔夠東堤近,興業發展又唔係特別名牌。
Ching識野
不過唔知係唔係 會係油站個位起東涌東站其中一個出口
如果係既話 東環行去油站個出口都係5分鐘內既事
咁我又無研究黨鐵個設計喎,因為個站規劃上直線距離東環10-15分鐘,所以東環又係兩頭唔到岸,如果佢肯開個出口係油站就爽啦,不過就會好似西港島線咁要行一大段地下路段先到入閘。
藍天個則算靚
海堤兩房兩種則都怪怪地
東堤兩房呎數大 呎價平都lump sum大
我就覺得因為藍天光猛,則黎講2房海堤D / E好用d, 但房唔夠光
藍天成個落地窗咁,一入屋好光好舒服

另外佢屬於唔辛苦行到去港鐵,又寧靜
東堤就好近港鐵就嘈
如果你要選旺中帶靜,又行到去港鐵
會所ok (東堤會所細),就藍天啦
【直擊單位】東涌藍天海岸分層戶3房套戶 獲外籍人士斥1380萬元承接 創成交新高
https://lih.kg/2581454

都16000$呎
有味?
成日要倒水仲有味
可能有野塞左積咗係度
其實我覺東涌仲算低水,雖然今年升左好多
始終遠離商業區除非返機場就近
個價點都同青衣奧運有距離,地點無咁好
呢年算升得快過大市仲要機場咁嘅環境
我覺得返西九龍 / 香港中西區都快
返東九就千其唔好過黎
想問下咁多位
買昇薈一房好 定東環2房
但奧運同青衣更加快
價錢都反映晒,但環境同樓既質素東涌咪覺得抵
幾時我都覺2房好過1房
奧運真係屈機
青衣就生活區麻麻
幾多人住?,自住定投資?
但2房感覺都係好過一房
青衣點都快東涌2個字
同埋荃灣西家下發展到香港中間位咁
佢隔條橋,都連帶埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞