東涌樓討論 (1)

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
東環昇薈畀公/居屋夾住,我自己就麻麻
東環開放廚+大部份黑廁,一梯好似廿幾伙,不過佢夠新,shk,多後生住,所以睇你自己著重d咩,親身去睇吓感受吓先

如果你有興趣東環可以入d住客開嘅fb group 睇吓d人嘅日常,d鬼好active,不時complain d電器壞/ 露台門有問題/ 樓下地盤嘈/ 樓上掉煙頭 etc…….
睇過東環一房同兩房
一房ok環境ok, 相對2房差d, 純粹多左間房
真係好睇你需要咩,例如你好介意樓齡,咁你無得選擇
你要求返放工方便唔想轉shuttle, 睇返出面4個屋苑

我自己就覺之後東環昇薈可能會跑輸東涌另外既屋苑,但純粹講住係唔錯的,會所又正
你地通常買之前幾耐開始睇樓?
如果太早開始睇,我又驚比D經紀成日call,叫你快D買,好麻煩。
東環一房單位除咗5-6座 都係超壓逼咁望住星薈啦
景觀唔會點變
以前都話有條「啦」望到個海仔
而家近5-6座起咗公屋檔住
1座近迎東又會發展 嗰填海遲早遮埋。

如果唔係貪易上車、shk樓、設施配套好 都未必揀東環
其實可以周圍睇唔同地區,睇多d先知鍾意邊一區
到選左區之後買之前先去係咁睇當區盤
佢間一房個則又好用既
你認為經濟上ready就要開始睇,宜家aa 多數whatsapp,但睇完之後預咗畀佢哋煩,我試過傾足一個鐘唔肯收線.. 亦試過遇到d唔煩做實事嘅

同埋你要預時間睇吓唔同屋苑唔同單位,如果冇心水唔好睇死一個區,轉睇其他區分分鐘有驚喜,我自己都睇咗兩區先睇東涌,所以買樓好講天時地利人和
如果有多啲budget又唔太介意遠望樓景嘅可以睇埋水藍天岸,我睇過一間內園兩房個則好正,大房個勁大衣櫃位,加埋大堂個自動門睇到我 差d想開票,可惜望住一排藍天樓景(但樓下園景幾靚),管理費又貴.. 所以放棄.. 反而向機場嗰邊d則冇咁好
我住緊東環升得都幾多
幾時買你自己話事嫁
你有興趣其實都已經睇到,睇完先知自己想要d咩,同揀到d咩
其實無嫁
計到預算能力可以買幾多
借幾多 供幾多 雜費裝修
預埋有buffer抬錢風險

計好 就去睇樓 叫aa 俾盤你睇。

我有目標 價啱睇一日就俾細訂買咗啦。
要快狠準 拖越耐只會越睇越貴
唔好睇少升個幾十萬
幾十萬夠係供一年半載啦

利申:東環業主
升下升下就爆壓測
吸引架, 不過唔知2030年前見到未...
最近先發現有呢個POST 既存在,所以黎留個名。
我都係東環業主,睇見大家對東環有D誤解。
住左係呢度4年睇住佢變化,由迎東都未起到而家隔離開左間酒店同居屋起完封頂,唔覺對東環昇薈有咩影響。因為間屋向海,純粹前面多左個地盤沙塵大D,但入黑望住個機場景都咪話唔爽。
住落環境真係一流,熟識左D巴士路線去荃灣西AEON一田DONKI接近點對點,出中環返工又係一程巴士30分鐘內到達,唯一係去九龍無咁方便。
前年都收左架二手單車瘋狂踩去機場CHILL下又得,去迪士尼欣澳又得,人車都好少,好好踩,香港真係無咩地方可以有咁既生活。
去中環搭咩車?半個鐘咁快
鐘意房外活動嘅,東涌好好住
最重要係東環有單車車場
我都係搬咗入東涌幾個月,好滿意。總之未住好似好遠,住咗又覺ok。
繁忙時間都無塞車問題
同埋主要行高速
不過去將軍澳/港島東真心遠
返工時間坐E11S, 其餘時間E11/E11A 大概45分鐘內, 無吹水
呢個真係區外人既誤解, 其實香港真係唔係好大, 東涌看似很遠但全程高速公路好快到達
武肺初期試過要去TKO返工, 都係坐E22X直達, 不過坐左差不多2個鐘, 因為九東(九龍灣至觀塘)爆塞
上次去康城朋友度,個感覺係世界上最遠距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞