65歲男疑患吉巴氏綜合症 五天前曾接種復必泰

23 回覆
7 Like 1 Dislike
65歲男疑患吉巴氏綜合症 五天前曾接種復必泰
http://news.now.com/home/local/player?newsId=437394&refer=Share
【Now新聞台】本港出現首宗接種疫苗後懷疑患上吉巴氏綜合症個案,患者是一名65歲男子,曾接種復必泰。當局指,未有證據顯示個案宗數超過背景發病數字。

衞生署指,該名男子在接種復必泰疫苗五天後出現雙腳麻痺,入院後情況穩定,懷疑他患上吉巴氏綜合症。

署方指,吉巴氏綜合症是罕見神經系統疾病,可引致癱瘓及呼吸困難,被視為接種新冠疫苗後可能出現的異常反應。

醫管局在過去十年,平均每年有59.3宗新症入院,今年頭4個月有8宗個案,當局說暫時未有證據顯示個案宗數高於背景數字。
關咩事
近排咁多伏必中出事
我懷疑佢冇食早餐
繼續吹
係人都會中呢個咩吉巴氏綜合症架啦 又關疫苗事嘅
完國勇:佢係咪都個日患吉巴氏綜合症
流感針最common side effect好似就係gbs
利申支持接種疫苗達至群體免疫
國貨
點解香港好似特別多case出事
我喺美國冇咩聽過疫苗出事嘅新聞

究竟復必泰同美國隻輝瑞係咪真係一樣
4仔黎
早排針卡先話寫錯
緊係一樣,報唔報係media 取態,打左一百萬劑有幾十個針後死根本唔係新聞,因為同時間亦都有幾十個無打針既死左
英國nhs 有yellow card system, 黎report side effect 數字,打左1400 萬劑有接近400人 針後死

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-vaccine-adverse-reactions/coronavirus-vaccine-summary-of-yellow-card-reporting
佢地個邊事前已經多anti vaxx,我諗佢地就唔想報
65歲容易腳痺,好正常,唔應該同打針混為一談
what the
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞