有咩extension可以自動將short URL 變番長?

15 回覆
3 Like 1 Dislike
我平時睇Twitter好多都牽涉到short url既post
但我好需要睇番條原Link係來自邊個網站
同時又唔想逐條Check 因為太多
我見過一個Extension 好似叫long URL. 係Google Chrome extension來。可以自動detect網頁內short 直接轉長
唔需要指住佢或highlight再right click果d。

但依家好似已經落左架
另外試左好多款唔同既Expander都唔啱心水/根本唔work
用過Greasemonkey果d userscripts都唔係太work. 唔知係有咩Setting 問題

求解決
我平時睇Twitter好多都牽涉到short url既post
但我好需要睇番條原Link係來自邊個網站
同時又唔想逐條Check 因為太多
我見過一個Extension 好似叫long URL. 係Google Chrome extension來。可以自動detect網頁內short 直接轉長
唔需要指住佢或highlight再right click果d。

但依家好似已經落左架
另外試左好多款唔同既Expander都唔啱心水/根本唔work
用過Greasemonkey果d userscripts都唔係太work. 唔知係有咩Setting 問題

求解決

自己寫返個
t.co定tweet嗰啲 goo.gl,bit.ly,tinyurl,ow.ly link?
t.co定tweet嗰啲 goo.gl,bit.ly,tinyurl,ow.ly link?

主要Bit.ly
但Twitter真係乜link都有
如果有可以自動convert哂就最好
我係有比心機揾過 唔知點解有用果D 2009呀2010年就無哂
之後都好少人討論
就咁curl -L 唔得咩?
就咁curl -L 唔得咩?

其實我對唔係現成既extension係一D了解都無
主要係想知有咩快捷而簡易既方法可以提供

如果chrome有冇
之前見過有人講long url chrome extension work
但依家又落左架...
我平時用開chrome
推呀推 真心求教
推呀推到端午
竟然未有。。。
努力推
堅持推
推到下世紀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞