散戶助攻 萬達獲利退出AMC

232 回覆
174 Like 7 Dislike
多謝各位支持,令支企萬達唔洗蝕

中國大連萬達集團23日發佈公告,指出公司幾乎已清倉全球最大電影院營運商AMC,也退出了AMC董事會,但外媒指出,由於AMC被美國知名論壇Reddit上的討論區「WallStreetBets」散戶列為目標,讓因疫情重創的AMC在1月一度大漲839%,萬達利用了這波漲勢出清,趁機賺了一波。

《彭博》報導,萬達2012年5月收購了AMC,隔年推動將AMC上市,但萬達從2018年開始。逐步出脫AMC股票,而根據上週五(21日)提交的文件,萬達持股AMC的比例已降至0.002%。與4月9日的6.8%相比,可說是幾乎清倉。

但AMC是受疫情衝擊最嚴重的股票之一,2020年跌了超過70%,還一度傳出可能破產的消息,但到了今年1月,Reddit上的WallStreetBets散戶們蜂擁進場,讓AMC股票大幅反彈,雖然目前AMC股價已從1月的高點下跌,但仍從去年底的2.12美元跳漲至週一(24日)收盤價13.68美元,漲幅超過500%。

報導稱,萬達在幾乎出清AMC後,這讓其自2012年以來,包含股息在內的投資AMC收益,來到約6.75億美元。

萬達創辦人王健林曾當上中國首富,彭博億萬富翁指數顯示,王健林現在的身家為92億美元,今年縮水了59億美元。
其實幾on9﹐條友咁樣執錢走
14蚊走
dump爆心口都似
萬達在此感謝各位意圖打敗華爾街霸權的散戶,成功令中國大企業全身而退,獲利可觀
做生意咁辛苦為乜

做好啲marketing 賣股走人仲賺
搵5毛做勢就得,送錢俾支那
王健林: 手足齊齊開心賺住走
13蚊入......6年後14蚊走?
被人沽空得勁
其實就係間公司垃圾

不論gme amc
馬體會佢埋單有無蝕
萬達18年開始就keep住走,但疫情時股價直跌谷底變坐艇,但1月被WSB拉高到差唔多20蚊時佢已經即時走左批,而最後一批呢幾個星期再被拉高時出埋
集體接貨
先讓領導走
果然美國是中國的老朋友
華爾街霸權打唔贏之餘仲要俾支企贏
Reddit
多謝拉高價散貨
成班老散俾人利用左
大倉好難最高走
思捷都唔係大倉高位走啦,反之散戶就
好酸好酸
連登仔唔知頭唔知路
人地搵兩球
你係笑笑老散
雖然唔知係有咩好酸都唔知你係想講咩
但見你貼埋倉咁勁叻仔pin埋比大家分享喜悅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞