拳願奧米加集中討論區33

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
點解
蘇玉華
原理同撞車一樣
撞完之後急停將所有撞擊力度入曬對方身上
點解要用背,唔用肩
肩食唔到咁大衝力
容乜易甩交咪玩完
刃牙劇透
接觸面積大,撞擊力先強
膊頭面積太細,就算撞中應該似俾人用拳中一槌咁上下
而且膊頭多關節,撞完自己都易甩較損傷, 好似柔王後期咁變斷手佬
好似係
八極拳其實係配合八極大槍嘅一門拳法,八極門人必定要練大槍,而當你用大槍被對手近身嘅時候,八極拳嘅「挨、傍、擠、靠」四式短打就可以用黎護身、將敵人撞開
果然係中國古拳法,成仔同蒙面加菲貓一樣打極都起得返身,二德就中乜都完全無硬直
屌幾撚好睇
點解要用日文同奈丹講野
係咪搞錯咗佢個力同速度同質量有關,而個接觸面積會影響嘅就係成個力嘅效果,即係叫壓力,但係有反作用力呢樣野,所以接觸部位同面積就有好大影響,加上睇圖似係反擊技咁用,自己唔洗郁個人,靠腰同肩嘅扭力用背去做反擊,將二德所有力+自己招野嘅力一次過反返曬俾二德
因為係發夢
畢竟他說到底也是台灣武術界的重鎮啊。
……而我的不幸,就是比那個老爸更有武術的才能。
自我有記憶以來,就同時學了八門武術。
又不是說一周有八天。
在這之中,有五個流派練到了絕招(奧義)的程度。

5大奧義就係發勁,化勁,腳震,鐵山靠, 二段踢
接觸面積細 威力先越集中WO 佢呢種只係單純推開人咁
膊頭好易受傷就真既 最實用好似係美式足球個種側撞
仲有5大奧義之中既奧義 正拳

成仔個LV應該得光我同一夫水平
宗師級係六連擊
點知成仔先係初見
齒輪咬合都出埋
其實諗番起有冇食過書初頭明明無型係叫做order made

吹到牙可以打打下交編到一套專針對人既武術

如果係專針對人編既武術 冇理由對住個個都係咁9fing fing
咪即係「獨孤九劍」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞