[警世文]今年搵internship嘅同學仔記得睇清楚title,唔好再俾啲保險狗呃入行

117 回覆
307 Like 4 Dislike
當年in AIA秘書俾人水佢做保險agent
連登仔咁仇視保險狗,講到賣保險既要死全家咁,斷估唔會有連登仔俾佢哋最討厭最仇視既保險狗水鳩到入去做保險狗啩
Push ar
正常保險公司真intern
多數都係career website / 你間U個network揾到
上咩jobsdb見到呢啲大公司請intern
用下腦都知唔係back office
保險從業員而家好失禮咩
佢哋唔敢認
fresh gard琴日見完宏利嘅admin officer
而家先見到呢個post
佢話想做嘅話要考咗咩1號3號試 拎咗個牌先會有offer
又話入職3個月內要考4號5號試
份嘢又要跟senior出去見客

有冇熟啲嘅ching知呢啲試咩嚟
同埋之後會唔會叫我賣保險?
面試過程冇提過salary,唔知會唔會冇底薪
睇完個po都問得出呢啲問題
早走早著啦 一撚定係保險牌試黎
一定係保險牌啦,我記得佢有五個定六個牌,考完先可以賣特定嘅保險
乜你個老細咁仆街,叫埋你考都唔話你聽係保險
我記得佢話呢啲試係for基本認識,咁先可以幫客處理啲資料,之號嘅試係for你繼續進修用
講就講得好好聽

點解佢地唔正正經經同人講請保險佬
fresh grad搵工已經夠煩,仲要整啲fake title呃我去in晒我時間
保險公司某啲位的確係要有牌先做得
但就咁睇你講都9成9係aa
通常啲aa係會請個秘書幫佢地做野 咪美其名係admin Officer
你有冇佢卡片丫
咦師兄你嚟左呢到開po
保險狗死全家
有selling activity就需要考牌
點解一個back office admin要考? 自已諗
除非你好靚女識水狗公開單,或者肯賣抽水單,咪MDRT百萬年薪囉
Yes
唔想大家中伏,前年嘥晒啲時間interview
所有大保險公司都係
呢個時候大公司已經幾乎冇晒interview,啲保險狗會開始沖出嚟呃人interview大家睇路
屌你老母,喺LinkedIn嗰度打management trainee,勁撚多保險狗programme
已有兩隻保險狗負評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞