[警世文]今年搵internship嘅同學仔記得睇清楚title,唔好再俾啲保險狗呃入行

117 回覆
307 Like 4 Dislike
fwd其實正正常常
唔知點解啲保險狗好撚有自信,成日話自己嗰行好撚好賺,但又要唔敢用保險做title請人
Push
fwd, zurich 呢啲公司嘅internship係點
有啲friend喺嗰度做過 好似話唔係伏嘅 大部份係back office
不過AIA就一定係伏
呢啲你interview左先知睇清楚jd,如果覺得係保險直情車錢都唔好蝕俾佢,嘥時間
唔好傻 好多奴隸有工就返 而家有啲後生仔year1就瘋狂搵intern架啦 你低估咗呢個社會既痴線程度
之前agent搵我話有cs做
又話唔使sell
結果上到去就不停講做保險幾好
正仆街黎
跑數辛苦
但係跑到就係神仙
尤其MT真係過到海既大把野射比你
我都俾人服過,話有人工比你不過又要跑夠先出,點知係叫personal allowance 做咗半年quit咗要我嘔返出嚟,錢就用咗mpf又供咗點知同佢做野仲要貼錢出嚟痴9線。
咁你點算
叫屋企幫手俾住先。宜家種搵緊工,send咗百幾分job app,intern/ entry都無人復
如果你想搵 保險back office intern
點解唔報政府同保險公司搞果個insurance talent program
保險intern寫cv冇用
zurich嗰個intern係喺嗰啲program搵到
係咪應該無伏
轉行搵翻大學讀過啲嘢。我間保險俾啲屈機title fg 用。乜都唔識就已經 wealth management manager. 啲老闆做咗十幾廿年都一樣嗰啲嘢。
應該無啦 我之前經呢個program報
做過另外一間 唔係Zurich
真係back office工泥
如果真internship應該通常淨係會係間公司嘅career website搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞