[警世文]今年搵internship嘅同學仔記得睇清楚title,唔好再俾啲保險狗呃入行

117 回覆
307 Like 4 Dislike
由其是AIA,manulife,英國保誠呢啲仆街公司,用個大公司名撻鳩你,仲要用‘managers trainee’嚟呃你interview 曬夠晒你啲時間。

保險狗咪大方啲話自己請保險狗,係都要話自己係理財顧問/marketing executive/MT去呃尻班大學生入行,係咪你自己都覺得保險份工好撚唔見得光,所以用其他名去請人

然後去撚到見工先話自己做保險,然後不停洗你腦話年薪過百萬,咩被動收入好穩定,又咩唔洗hard sell 唔會六親不認之類,同埋會不停咁讚你叻仔,喺呢行有前途仲要俾埋錢你去training 菩薩心腸咁話

咁撚好撈你洗咁積極R人?屌你老母啦,晒尻曬人地車錢時間去見工。

喺度祝所有保險狗死全家
幫推
[勿買儲蓄保2]如何有效發現搵你笨嘅保險狗之原來agent抽你30-50%佣
https://lih.kg/2546472
千祈千祈要睇清楚,過來人中晒大伏
detail pls
冇入行,但係俾人呃左幾次in 垃圾保險
同學仔你真係唔好俾佢哋洗腦,睇吓網上評價,跑數幾辛苦先好入行
我諗呢個年代唔似十幾廿年前

而家資訊咁流通,google 打「保險呃人」可以睇三日三夜,班後生唔會咁易俾人懞到吧
大公司都玩埋呢啲濕鳩嘢?

我以為得中國平安先咁on9
唔好玩我呢排先有班frd比人呃左去in
遲揾intern嘛,咪阿豬阿狗請都去in

尤其是AIA
公道講,俾人呃上去好難避,經濟唔好好多人想搏個機會

但上到去仲會真係俾人昆到簽約入職,就應該買少見少
Manulife 依排用 「ACT Company」依個牌頭請人,博人無留意
班仆街冚家剷,希望佢哋快啲比狗屌
Push
如果你聽到個job scope 越聽越似一個保險sales, 無論係咩title都好 即走
利申 以前浪費左我半日時間聽燕梳financial palnner career talk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞