點解自殺個案咁少打空氣針自殺?

80 回覆
1 Like 13 Dislike
求其去個荒島跳崖啦
死左都冇人知
又唔痛因為即死

即死?你諗下好
你睇小龍女,楊過,個個跳崖都唔死架
求其去個荒島跳崖啦
死左都冇人知
又唔痛因為即死

即死?你諗下好
你睇小龍女,楊過,個個跳崖都唔死架

太辛苦
我之後自殺既話應該都係聞墮性氣體
當平時呼吸咁 吸吸下就暈 之後缺氧死

好似會全身發黑

咁多顧忌做乜 都冇留戀
死左之後點我根本唔care
最緊要個過程舒服

用來充氣球的氦氣,近年被利用作自殺,有急症專科醫生表示,氦氣自殺原理是因窒息致命,導致血液缺氧,腦細胞死亡,全身變黑,利用這種方法自殺會相當痛苦。

香港急症醫學會副會長蔡振興表示,氦氣或氮氣吸入體內,兩種氣體本身不會和身體產生化學作用,故不會破壞身體的組織或細胞,致死原因是其取代了應吸入的氧氣,令人缺氧窒息死亡。

蔡續說,當體內血液缺氧7分鐘,腦細胞便開始死亡,而缺氧每多1分鐘,腦細胞的死亡速度便會增10%,故一般在缺氧10至20分鐘內便致命。

中大呼吸科講座教授許樹昌也指,窒息致命是因血液內缺乏氧氣,供應不到腦部應有的營養,「沒有了燃料,腦細胞便無法運作」。

蔡振興稱,吸入氦氣自殺,會如同窒息般辛苦,尤其當一個人刻意自殺,在愈清醒的情況下以這種方法自殺是相當痛苦,而缺氧致命,因紅血球缺氧,故全身會變黑,「顏色就好似煮了的豬紅」。

又嚇尻我

假既,聞聞下你會不自覺咁失去知覺,之後慢慢缺氧死

唔係
人對於缺氧嘅反應都幾撚大
會不斷掙扎
最後先慢慢停晒
唔好吊頸
吊頸嗰陣會抽搐
又會失禁
大小二便都出晒嚟
有啲人直頭會射精
成個場面會好撚核凸
太辛苦
我之後自殺既話應該都係聞墮性氣體
當平時呼吸咁 吸吸下就暈 之後缺氧死

好似會全身發黑

咁多顧忌做乜 都冇留戀
死左之後點我根本唔care
最緊要個過程舒服

用來充氣球的氦氣,近年被利用作自殺,有急症專科醫生表示,氦氣自殺原理是因窒息致命,導致血液缺氧,腦細胞死亡,全身變黑,利用這種方法自殺會相當痛苦。

香港急症醫學會副會長蔡振興表示,氦氣或氮氣吸入體內,兩種氣體本身不會和身體產生化學作用,故不會破壞身體的組織或細胞,致死原因是其取代了應吸入的氧氣,令人缺氧窒息死亡。

蔡續說,當體內血液缺氧7分鐘,腦細胞便開始死亡,而缺氧每多1分鐘,腦細胞的死亡速度便會增10%,故一般在缺氧10至20分鐘內便致命。

中大呼吸科講座教授許樹昌也指,窒息致命是因血液內缺乏氧氣,供應不到腦部應有的營養,「沒有了燃料,腦細胞便無法運作」。

蔡振興稱,吸入氦氣自殺,會如同窒息般辛苦,尤其當一個人刻意自殺,在愈清醒的情況下以這種方法自殺是相當痛苦,而缺氧致命,因紅血球缺氧,故全身會變黑,「顏色就好似煮了的豬紅」。

又嚇尻我

假既,聞聞下你會不自覺咁失去知覺,之後慢慢缺氧死

唔係
人對於缺氧嘅反應都幾撚大
會不斷掙扎
最後先慢慢停晒

無記得係對co2濃度反應大,外國好多人玩氦氣玩到缺氧昏迷,暈之前完全無感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞