點解自殺個案咁少打空氣針自殺?

80 回覆
1 Like 13 Dislike
要是我能自己控制到自己「不去想不開心的事」,我一開始就不會去想了。當不開心像毒藥一樣蔓延在你身體每滴血液,你連要去找事情分散注意力分散不開心的動力都沒有。不要和我說我已經很幸福了,我知道啊,我生活在香港這樣的大城市,我有得吃有得住我比埃塞俄比亞的孩子幸福多了。可是,這樣想,有令我開心嗎?
點解唔上網睇完全自殺手冊

睇到咩 唔係禁書?
唔知啲動物安樂死嘅針人用唔用得 想舒舒服的死都咁難

好辛苦 斷頸椎
我寧願聞氣

如果一個人想自殺但又窮又無車 聞唔到死氣喉 氦氣香港買到咩

記得以前有個巴打係公廁聞氣死左
上左新聞 我都係果次先知
好似係最唔痛苦既方法黎

睇過 我覺得香港最大既德政就係廢除左自殺係刑事 死唔去仲要坐 慘過死

我覺得條命係自己既 有權決定生唔生存
老豆老母生之前有冇問過我想唔想出世
連死都控制唔到就真係太荒謬
窮撚家庭 返工就係為左賺錢俾老豆老母洗
俾人當做投資工具

每個人對生存目的既定義都唔同
覺得啲叫人唔好自殺果啲人好撚作狀 好撚假
我見以前新聞賣過,外國係咪好多自殺網站相約一齊死嫁?

另外有無讀緊law既巴打可以解讀下第三條既意思(1)A person who aids, abets, counsels or procures the suicide of another, or an attempt by another to commit suicide, shall be guilty of an offence triable upon indictment and shall be liable on conviction to imprisonment for 14 years. (Amended 50 of 1991 s. 4)
(2)If on the trial of an indictment for murder or manslaughter it is proved that the accused aided, abetted, counselled or procured the suicide of the person in question, the jury may find him guilty of the offence so proved.
(3)No proceedings shall be instituted for an offence under this section except with the consent of the Secretary for Justice. (Amended L.N. 362 of 1997)

咁都要拉?
講到尾咪又係社會想恐嚇你班人
唔好講自殺 繼續幫富豪打工做奴隸
奉獻自己生命

其實唔拉仲好啦 係作地眼中死多啲垃圾人口 ,佢地覺得仲開心。
安眠藥燒炭最冇痛苦

安眠藥見太多失敗個案 燒炭好似近呢幾年都少見 個撚個都揀跳樓 累街坊

燒著個炭爐,食2粒安眠藥,完
安眠藥燒炭最冇痛苦

安眠藥見太多失敗個案 燒炭好似近呢幾年都少見 個撚個都揀跳樓 累街坊

安眠藥冇醫生紙買唔買到?
真係覺得死左更好?
唔想知道以後會發生咩事?
我每次見到有新發明/新電影/新game/國際突發事件,就會覺得死左d人睇唔到好可惜,舉例如果我十年前死左,就唔會見到vr眼鏡,唔會睇到復仇者,普羅米修斯,仲玩唔到i社新出果幾隻H game

所以我真係唔甘心咁早死
樓主咁撚on9唔怪得啦
真係覺得死左更好?
唔想知道以後會發生咩事?
我每次見到有新發明/新電影/新game/國際突發事件,就會覺得死左d人睇唔到好可惜,舉例如果我十年前死左,就唔會見到vr眼鏡,唔會睇到復仇者,普羅米修斯,仲玩唔到i社新出果幾隻H game

所以我真係唔甘心咁早死

當你有一啲擺脫唔到既痛苦纏身既時候,會覺得根本無野可以再令你覺得享受
吊頸死辛唔辛苦嫁

好辛苦 斷頸椎
我寧願聞氣

一般吊頸都係窒息死
唔係高台絞刑都幾難斷頸椎

吊頸好似腦缺氧死比較多
利申試過

要斷頸椎,好似要計吊嘅高度,吊嘅人嘅體重,同埋繩嘅長度,網上好似有個表可以用黎參考。
其實跳傘直接跌地或大海都唔錯,個衝力比跳樓大同快,同埋係天空飛較長時間會降低到心理恐懼
聞汽車死氣同氦氣

諗過同應該會實行惰性氣體自收工
應該會冇咁痛苦
係街/酒店做又唔太駛搞著咁多人
不過好似d器官唔捐得
安眠藥燒炭最冇痛苦

冇痛苦
凍死點睇?可以順便旅下行(前提有錢買機票

不過冇乜錢都係氦氣算吧啦,如果有車吸死氣都算方便又唔搞到人
凍死點睇?可以順便旅下行(前提有錢買機票

不過冇乜錢都係氦氣算吧啦,如果有車吸死氣都算方便又唔搞到人

有冇唔痛苦架
太辛苦
我之後自殺既話應該都係聞墮性氣體
當平時呼吸咁 吸吸下就暈 之後缺氧死

好似會全身發黑

呢樣唔care
係驚果下唔暈窒息辛苦
太辛苦

好似會全身發黑

咁多顧忌做乜 都冇留戀
死左之後點我根本唔care
最緊要個過程舒服

用來充氣球的氦氣,近年被利用作自殺,有急症專科醫生表示,氦氣自殺原理是因窒息致命,導致血液缺氧,腦細胞死亡,全身變黑,利用這種方法自殺會相當痛苦。

香港急症醫學會副會長蔡振興表示,氦氣或氮氣吸入體內,兩種氣體本身不會和身體產生化學作用,故不會破壞身體的組織或細胞,致死原因是其取代了應吸入的氧氣,令人缺氧窒息死亡。

蔡續說,當體內血液缺氧7分鐘,腦細胞便開始死亡,而缺氧每多1分鐘,腦細胞的死亡速度便會增10%,故一般在缺氧10至20分鐘內便致命。

中大呼吸科講座教授許樹昌也指,窒息致命是因血液內缺乏氧氣,供應不到腦部應有的營養,「沒有了燃料,腦細胞便無法運作」。

蔡振興稱,吸入氦氣自殺,會如同窒息般辛苦,尤其當一個人刻意自殺,在愈清醒的情況下以這種方法自殺是相當痛苦,而缺氧致命,因紅血球缺氧,故全身會變黑,「顏色就好似煮了的豬紅」。

又嚇尻我
斷頭台
太辛苦

好似會全身發黑

咁多顧忌做乜 都冇留戀
死左之後點我根本唔care
最緊要個過程舒服

用來充氣球的氦氣,近年被利用作自殺,有急症專科醫生表示,氦氣自殺原理是因窒息致命,導致血液缺氧,腦細胞死亡,全身變黑,利用這種方法自殺會相當痛苦。

香港急症醫學會副會長蔡振興表示,氦氣或氮氣吸入體內,兩種氣體本身不會和身體產生化學作用,故不會破壞身體的組織或細胞,致死原因是其取代了應吸入的氧氣,令人缺氧窒息死亡。

蔡續說,當體內血液缺氧7分鐘,腦細胞便開始死亡,而缺氧每多1分鐘,腦細胞的死亡速度便會增10%,故一般在缺氧10至20分鐘內便致命。

中大呼吸科講座教授許樹昌也指,窒息致命是因血液內缺乏氧氣,供應不到腦部應有的營養,「沒有了燃料,腦細胞便無法運作」。

蔡振興稱,吸入氦氣自殺,會如同窒息般辛苦,尤其當一個人刻意自殺,在愈清醒的情況下以這種方法自殺是相當痛苦,而缺氧致命,因紅血球缺氧,故全身會變黑,「顏色就好似煮了的豬紅」。

又嚇尻我

假既,聞聞下你會不自覺咁失去知覺,之後慢慢缺氧死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞