Apple Watch 用家討論區 (47) 期待Series 7

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
歷代Apple Watch比較(按圖可放大,由國際牌黑絲提供)

Apple Watch款式總覽
Series 6 & SE(2020年最新款,9月18日推出)
Series 5(2019年,門市剩餘少量 [比原價平$400])
Series 4(2018年推出,官方已停產)
Series 3(2017年推出,官方以低至$1,499繼續發售)
Series 2(2016年與Series 1同期推出,官方已停售)
Series 1(2016年與Series 2同期推出,官方已停售)
Series 0(2015年推出,官方已停售)

Q:GPS同LTE有咩分別?
A:LTE版-用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步路徑同埋透過eSim打電話/用data上網(要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台)

Q:S3之前啲錶帶仲可唔可以用?
A:Series 4/5/6/SE 40mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅38mm錶帶互換
Series 4/5/6/SE 44mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅42mm錶帶互換

Q:幾多日之內可以買Apple Care?
A:60日內,可以Online買,remote check錶,唔一定要落士多

Q:可唔可以戴黎游水?
A:由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水
--官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
--Series 0/1只有1米防水,即係只限落少少雨/洗手
注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AC+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

Q:Apple Care 個快速更換服務係點?
A:https://lih.kg/iJxpfjX

Q:無網絡用唔用到指南針?
A:沒有網絡狀態下,電子指南針仍可正常操作。每一次啟動手錶時,都要至少花5-10分鐘定位,不能立刻使用

Q:計數機、分貝計(Noise app)等實用功能係咪淨係S5獨有?
A:S4更新後可以用分貝計(Noise app),S1至4更新後可以用計數機

Q:有無App好用?
A:https://lih.kg/ahGJkLV

Q:有無Whatsapp官方Watch App?
A:無,豬閪伯格唔撚出,用住Watchchat先

Q:買俾長輩有無咩問題?
A:透過「家人共享設定」,家庭成員即使沒有自己的 iPhone,亦能使用 Apple Watch 來撥打電話、傳送訊息,以及與你分享位置等等。

以下功能和 app 一概不適用:心律不整通知、心電圖、經期追蹤、睡眠、血氧、Podcast、遙控器、新聞、家居和捷徑。
巴打嘅慘痛經歷
https://lih.kg/qRtgwpX
Spotify for Apple Watch 加入離線播放功能

以往 Spotify 用戶只能以 Apple Watch 當作播放操控器,用作選曲、暫停、上一首、下一首等基本操作輔助之用。如果想脫離 iPhone,只拿著 Spotify 獨立播放音樂是不可能的。

今天,Spotify 終於在 Apple Watch 加入突破性功能,讓用戶從 Spotify 將音樂下載到 Apple Watch,之後就能夠以 Apple Watch 獨立播放,無須上網也不用連結 iPhone。對於愛戴著 Apple Watch 邊運動邊聽音樂的人來說可謂絕佳的功能。不過,這功能只限於 Spotify Premium 的訂閱用戶專享,免費版用戶不能使用。

如何從 Spotify 傳送音樂到 Apple Watch?
首先確定你的 iPhone/Apple Watch 已更新到最新版本的 Spotify。
2. 在 iPhone 啟動 Spotify。

3. 選取你喜歡的音樂或 Playlist 甚至 Podcast。

4. 點選 … 再選取 Download to Apple Watch 即可。
各位,你地有用貼/膜嗎?
之前用水凝膜都係無氣泡無白邊,但最近換左新,反而4個角都唔貼服,仲有氣泡......
頂唔撚順放棄咗
之前貼完個mon啲反應硬係差咁啲
用左最貴個隻
你地個SPOTIFY咩VERSION, 我係8.6.28好似未見到嘅?
iOS/WatchOS updated?
UP晒啦, 所以想問下你地如果得, 係用緊咩VER
想問用apple care個快速更換既話,s4依家換到邊代錶?
s4
個模都一樣你覺得apple會咁快冇零件
s0就話俾隻s2 s3你姐
我發覺 always on 都幾燒舊電既life time,我出左冇耐同日一齊買s6 lte+se,俾自己同屋企人,結果se仲100% healthy 我得返97%,不過兩隻都買左ac+
可能慢慢放,之前歌詞都係
即係邊隻
AC+

估唔到s5 舊到咁快就跌咁多
隻s3 update咗之後變咗倒水電 一日都頂唔到
試過boot機一嘢無咗7%
嘩好驚我仲諗緊幫唔幫隻s3升添
剷完 watch之後
依家 stand by time可以去到1日20小時 - 1日22小時 左右

所以倒水就 hard reset
用緊S3 lte
用開always on?
隻4以前可以兩日一差,宜家1日差一次
Capacity 仲係100%
燒埋個mon….

OLED Mon 小心有絡印
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞