香港地做女仔真係Easy mode

682 回覆
2700 Like 729 Dislike
係,工程 IT science有D獎學金係女性限定,你可以話因為女性讀呢D科少,想吸引多D女去平衡返D。但相對男性少既科,幼教、文學、護理呢D,又幾時會有男性限定獎學金?幼教、私補、教琴呢D講明唔要男人都仲得
廢話少講,男人話單身想拍拖,同女人話單身想拍拖,你覺得邊個回響大?邊個叫完之後會拍到拖機會大?
反左女人先啦
咪廢話少講啦 又要比較又唔想計男人同女人出聲話想拍拖個成本差異 條件都唔對等比較條鐵咩
你覺得呢?問問問 自己唔敢講就係度一味問問問 睇見你呢啲廢男都忟
講真我真係未見過女人話單身想拍拖,會有你嗰種所謂成本,即係會畀人好似你咁講。尤其到左適婚年齡,個個都覺得要拍拖嫁人係正常,即使個女仔係幾「平凡」(同Level男仔就叫廢/垃圾,你點照顧女仔、有咩資格拍拖.....)當然你可以唔信。

男人同女人出聲話想拍拖個成本差異,最明顯古有玩line(逐秒計收費電話嗰種),今有交友apps、網聚活動,往往係女仔收費平D,甚至免費。都未計回響差異。
我覺得掉返轉
男人如果有車有樓事業有成就夠
女人一樣嘅話 就俾人話嫁唔出
女人嫁人嘅話 就會影響事業 俾人覺得唔休做 變相少啲機會
喺屋企唔做晒所有家務就係女人唔啱
男人結婚就成家立業 成熟穩重

女人生仔仲衰
湊就話唔返工 請人湊又冇盡母親責任
湊仔
唔係架 靚仔就會俾人話係黃!可以接美心廣告之後仲有班忠心黃粉
有關男女同工不同酬

據政府統計處的 2019 年第四季《綜合住戶統計調查按季統計報告》,香港的就業人士 (不包括外籍家庭傭工) 每月入息中位數為 19,000元,比上個季度增加了 1,000 元。而男性的月入中位數為 20,000 元,女性的為 16,400 元,可見兩者相差為 3,600 元,而根據就年齡及性別劃分的數據顯示,每個年齡層中男性的入息中位數都比女性高。兩性入息中位數差異最少的是「15至24歲」及 「25至34歲」,男性比女性高 700 元;差異最高的是「45至54歲」,差異高達 6,700 元。

報告中就主要工作所屬職業及性別劃分,顯示每個職業或職位就業人士的每月就業收入中位數。在同一個職業,男女每月入息相差最大的是「工藝及有關人員」,薪金差異高至 6700 元;「輔助專業人員」及「文書支援人員」的平均入息則差 1000 元以內
https://www-wiw-hk.cdn.ampproject.org/i/s/www.wiw.hk/wp-content/uploads/2020/04/Screenshot-2020-04-06-at-13.32.50-768x638.png

雖然你話我以偏概全啦
但上述講嘅係就同一份職業所調查出唔同嘅薪金狀況
即係話同工不同酬係確實存在嘅
你話如果同一份工,會因為係女人而少啲人工會唔會一早收平機會律師信會唔會想蘋果日報頭版?
答案係唔會㗎
因為香港社會仍然係男權社會,呢啲歧視一早已經根深蒂固,點解你感覺唔到只係因為你係其中嘅既得利益者。
唔好同我講話咩而家好多女權撚。如果世界真係公平嘅又點會呢一啲情況出現?
原本嘅女權意思係平權咁解
本來大家想要嘅都只係平等,但無奈地呢一啲暗地嘅條件一直都係長久流傳㗎
所以其實就算新聞報告報告過,平機會出幾多次信,但事實呢種歧視係仍然存在。

我只係唔想親口講出咁灰嘅事實

但係坦白講
社會上點解要默認女性要為咗湊仔養育細路結婚而去忍受薪金唔公平嘅問題?
點解男人唔需要因為養育小朋友又或者結婚而被辭退?呢一啲咪係職場性別歧視囉。所以唔見得男人做同樣嘢人工會高啲係因為男人唔使面對呢個問題呀嘛
BTW上面係唔計賓印㗎

點解比較低薪既工,女性會比較肯做?好現實因為女性冇其他嘅選擇。
因為懷孕結婚而被辭退嘅例子喺現實世界上大把,新聞屢見不鮮。為咗養育小朋友而空白左出嚟嘅工作履歷又點樣去填滿返?為咗照料小朋友又或者係因為生育而與社會脫節嘅代價係要女性背負返㗎。

女性點解唔使儲老公本,因為本身女性就有嫁妝呢樣嘢
請問你係咪搞笑?
女人會唔會因為搵錢少冇車冇樓而影響拍拖機會?當然唔會啦,呢樣嘢只會影響結婚嘅機會。男女同樣。

你一定會想問咁點解男仔要比聘禮,坦白講其實呢一個係機會成本嘅問題。聘禮其實係用作於取代女方可能為家庭而空白嘅工作履歷所導致嘅社會價值降低問題。再或者佢可能唔因為婚姻嫁娶問題而被辭退,但同樣地作為一個妻子以及工作人員而言,家務責任問題社會已經默認歸於女性。呢個背負嘅壓力,再加上離婚後社會所認定嘅價值問題,以及一系列因為性別唔平等而出現嘅種種問題。就成婚姻嫁娶嘅負擔。所以聘禮其實係作為女性婚姻嫁娶嘅人生保障,以及與社會脫節嘅機會成本。

再加上有好多聘禮及嫁妝最後都係回歸於二人嘅家庭,所以對女性來講其實福利又或者佔度嘅便宜不多

有關外表同行為既欺凌

增進男女都會存在着被欺凌嘅可能性,
為你嘅經歷感到可惜
咁我自揭一下傷疤啦

我小學雖然無突然被D唔識既高年班除褲,係除埋底褲,好死唔死件上衫又唔夠長,即係乜野私人部位,都喺小息時既操場,N咁多人面前露晒嗰隻。
嘅情況,但着校服比阿叔吹口哨、甚至比變態叔叔非禮呢啲都有嘅。小學三年級未發育都已經有,香港變態加1分

雖然我冇呢啲經歷,但係我女性朋友有俾人集體欺凌嘅經歷嘅,如學校嘅反應就係冇反應最後仲逼到個女仔轉學

所以你話反應大唔大呢啲嘢,主要都係睇間學校教畜多唔多,以及父母對子女嘅態度嘅啫。

我父親夠成日話我着得小布啲出街俾人強姦都正常,但都唔係個個父親都係咁樣,所以就唔好用性別去定型晒所有父母應該有嘅反應la

同樣地,亦都有啲教師的stereotype係對女性有負面印象嘅。試過明明係隔離男仔喺度嘈但係啲女仔俾人罰,因為個老師覺得男仔冇可能咁嘈吵,一定係啲女仔。嗰一位老師仲要係訓導主任,太過小過真係多謝佢唔小

相對男仔扯旗都一樣,但男仔係咪會定時定候扯旗?係咪個個扯嘅都咁壯觀,一定好似女仔漏M咁咁容易俾人發現?
有關高矮

男矮、女高都係難搵另一半,但男矮同女高,你覺得邊樣會被取笑多

坦白啲講其實兩邊都一樣會俾人取笑,冇話邊邊多啲但無可否認在生物學而言,女性的身高問題確實會比男性身高問題更加影響對於尋找配偶。

而心理學中相關嘅檢查我係上面都講過

從演化心理學(evolutionary psychology)角度來說,兩個人的相愛的目的是為了繁殖後代,所以一個人是否吸引和她肉體上的吸引力(physical attractiveness)很有關係。從1970年代開始,已經有很多一致性的研究指出什麼樣的女生(包括樣子和身體比例)會讓男生覺得更有吸引力。至於男生更具吸引力的原因一般都不在外在樣貌及身材。

有關比人包起 成世都唔使做

食軟飯,拖鞋飯對等嘅其實就係雞,八婆,臭閪,港女,Golddigger,bitch等等好多
五花八門只要你想到沒有你說不出的

所以我認為男人受到嘅譴責較大呢句係唔適合嘅,社會始終對女性係比較苛刻。
比較貧窮嘅女性與較富有嘅男性結婚會得到比較大嘅社會曝光率,隨之而來嘅亦都係譴責。
冇人可以正常化呢啲污名化左嘅詞彙。

但當然地啦
唔發生係自己身上嘅未必係唔存在嘅

公屋妹可以同私樓仔拍拖
公屋仔同樣都可以私樓妹拍拖

重點係你溝唔溝到啫
韓妹喎
韓國人唔興同外國人結婚 會被非議
全部韓仔都遲 冇其他選擇㗎喎
男人一邊狗衝一邊鬧人臭雞閪痕囉
最後條女有人要,班仔咪一樣笑係毒撚埋單
講經 生仔果陣又唔見你咁講 搞大完人地個肚走左去都仲得
住屯門既有錢人
靠把口冧吓啲auntie都已經上到位
所以金鐘唔當係人?
仲要鼓勵女性性愛自主嘅社會
如果唔係 靚女會俾人話做雞
你都痴線 唔通唔叫春仲要同你解釋返自己點解唔叫春?你見唔到 唔代表冇 噴香水返工比人話姣婆我都見過 但唔通人地要攞大聲公全公司廣播隊埋你面前話xxx覺得yyy係度姣仔你先覺得叫做「比人講」?覺得拍拖正常同覺得有人講自己好想拍拖正常係兩樣嘢黎 相反我夠冇聽過你所謂嘅「廢/垃圾」、「點照顧個女仔」、「有咩資格拍拖」啦 唔通我話男仔先easy mode 中出即飛都係話女仔蠢㗎啦咁? 又 咁我話女仔會比人講你咪一樣唔信 冇所謂 咁你咪繼續覺得自己好慘好可憐好辛苦囉唔好講到個個仔都要靠聯誼先搵到女咁啦 用返你句說話 我都覺得「平凡男仔」唔使靠上網叫春先搵到女朋友添 LoL
你漏左黎M唔可以情緒不穩唔得㗎黎M咋嘛流果幾滴血係度發曬脾氣當正自己公主咁話知你咩荷爾蒙啦
但男上司至憎靚仔
香港女人都係雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞