香港地做女仔真係Easy mode

682 回覆
2700 Like 729 Dislike
30歲以下咁多個年齡層有9成係男多過女 剩返1成係男女相若咁唔係叫略高? 你唔識做歸納㗎?
30歲以下女多過男真係識埋賓賓喎 你自己張表都係唔計賓賓係男多過女
依家又變返相若
但永遠都唔諗下點改善自己
你估靠實力搵錢嘅女仔望到啲人賣P出嚟嘅圖
心理又好平衡咩
喂你講到女人咁好 50up做唔做
人地職業係女兒
男仔職業係兒子都可以日日唔洗做架
好難同你溝通連歸納論證都搞掂 easy mode過得太耐連腦都可能退化咗
你身為人類就會係social group嘅一分子 社會上嘅social norms你冇辦法唔遵守 冇可能唔介意人哋目光 所以先會有goffman 提出嘅dramaturgical theory
咩叫無可能啫 is a theory not a law

另外女人係議價上遠遠比男人易得多 當然大部分係男人做爛市自作自受 女人人生跑道嘅障礙物一定比男人少
錯 爭仔爭都癲 爭入豪門爭到癲 當然是本身廢梗係無人爭你

仲有香港女多男少係計埋賓賓印印 依家香港30歲下嘅男性人數比例係比女性略高 過幾年競爭會再激烈啲 因為女性幼童嘅人數比例再少
又錯啦
報告指,本港的人口性別比率(相對每千名女性的男性數目)將由2019年的838顯著下跌至2069年的685,即每1,000名女性就只有685名男性,平均每1.46名女性對1名港男。扣除外籍家庭傭工後,男女比率推算則由2019年的910下跌至2069年的801。

做女人可以有幾辛苦講真成個社會都對你哋冇乜要求 easy mode都玩唔掂真係你問題
完全錯 不過你咁廢轉女人都係hard mode
https://www.statistics.gov.hk/pub/B11303032020AN20B0100.pdf
你自己入去統計處pdf第十頁睇吓30歲以下嘅男女比例係男多過女
就算係2020年 24歲以下嘅男性比例一樣高於女性(但唔知扣咗菲傭未 因為佢冇講)https://www.censtatd.gov.hk/tc/web_table.html?id=1A

又錯 25以上已經係 仲要2001年開始已經係咁
點解你睇data都睇到錯哂
錯在哪?你係咪唔識字 我咪話24歲以下係男多過女
你自己睇吓右上角個一項有寫按每千名女性計算的男性人數 24歲以下全部男性過千 係25歲開始女性先返超前
你睇data同閱讀都有問題

30歲以下嘅男女比例係男多過女
仲有香港女多男少係計埋賓賓印印 依家香港30歲下嘅男性人數比例係比女性略高
仲有香港女多男少係計埋賓賓印印 依家香港30歲下嘅男性人數比例係比女性略高

30歲以下咁多個年齡層有9成係男多過女 剩返1成係男女相若咁唔係叫略高? 你唔識做歸納㗎?
30歲以下女多過男真係識埋賓賓喎 你自己張表都係唔計賓賓係男多過女
依家又變返相若
好難同你溝通連歸納論證都搞掂 easy mode過得太耐連腦都可能退化咗
問你「仔通常要值幾多分,至會比女爭到癲?而女又要值幾多分,就可以比仔爭到癲?」,你又唔敢答。

呢個數字係咪計埋賓印先?就算唔計,有冇考慮婚姻狀況?大把廢中廢老娶蝗婦(已婚人士)落黎,做大女性人口條數,你同已婚人士拍拖?

用下腦(如果你仲有),比較下年份同年齡,就知有唔尋常。例如
2001年15-19歲,係1064,男多女少;
2011年25-29歲,係994,變成女多男少;
2016年30-34歲,係881,女多男少更嚴重。
注意,我就算當唔計賓印,但呢度冇提及婚姻狀況

同一批人,點解隨著時間推移,男性比例會越黎越低?係咪有發生過戰爭之類,令大量男性死亡既事件?唔係。咁即係女性多左,咁多出黎既女性係點黎?天跌落黎?石頭爆出黎?樹生出黎?你自己唸下啦。

下次講呢D話題,記得要睇「從未結婚」,不過你可以話已婚人士、賓印、阿婆都係女,都係考慮對象,咁就真係女多男少既

巴打你錯,唔係30歲以下男性略多
係40歲以下、從未婚婚、不計賓印,係嚴重男多女少!

算啦 同班女人講嘢佢哋個個都阿叻上身 只要不利嘅就當睇唔到
30歲前係人生最年輕最有活力嘅年齡層 但女人過得比男人風光好多都可以唔認數我都廢事同佢哋溝通...用data去講 佢哋都可以用佢哋啲歪理去辯護
你睇下
生得靚仔都仲要做野
生得靚女賣相唔駛做

依家又要睇埋從未結婚 龍門搬到

問你「仔通常要值幾多分,至會比女爭到癲?而女又要值幾多分,就可以比仔爭到癲?」,你又唔敢答。
因為呢個係on9問題
咩叫值幾多分呢 齋計外貌?計埋性格?咩叫爭到癲呢?
只知on9樣男大把人爭 女神樣女無人爭
問埋啲on9問題仲要問點解唔答你
其實係咪因為人類作為動物有生育本性,
好似好多哺乳類咁,雄性會用唔同方法吸引雌性從而播種,而雌性因為係繁殖嘅過程需要投入更多時間體力,所以會選擇所謂擁有更好既基因既雄性先肯進行交配。雄性反而有得交配就交配冇話要特別選擇。而從而雄性既「性需要」通常大於雌性。

始終兩性點都有一性別要為交配競爭,可能只係有社會同婚姻之下,男人冇得再交配完拍拍籮柚走,變左要競爭之餘仲要忠誠負責任,衍生大家討論嘅「女性特權」?

我個人既睇法係咁
30歲前係人生最年輕最有活力嘅年齡層 但女人過得比男人風光好多都可以唔認數
自己柒咗又話人歪理真係渣男黎
你打機叻既,玩咩nightmare infernal abyss mode都可以好輕鬆爆機甚至白金,但係咪個個咁叻?

大多數人都係平凡人,同樣平凡人,有人玩easy safely mode甚至仲送埋外掛老金;有人玩hard mode起跳,冇外掛老金,呢個至係問題。
好多新聞都有女人強姦小鮮肉喎
只可以講係香港階級固化,底層難向上流。
將個問題怪落女人到,而唔係諗點向上流,係真係好廢
咁啲廢人自己廢人就梗係會話大多數都平凡
跟住怨呢樣怨個樣 仲要怨自己生而為男
咁你想點
呢個真
千錯萬錯都係人地錯
責任不在我方
要唔要受人影響咪又係靠你自己控制
而且肯定唔係好似你講到咁極端一定要有車有樓高學歷高收入先叫成功
更加唔係男人一定失敗 女人一定成功囉
明明大家都有辛苦嘅地方
女人嘅難處男人唔會體會到
男人唔著數嘅地方女人亦都好難體會到
既然係咁不如做好自己先啦
你再喺度怨天怨地都唔會瞓醒少咗碌鳩咖啦
男仔生得高就俾人話有型
女仔生得矮就會比同性嘅人笑,生得高異性又會避之則吉

男仔生得肥係無人要

女仔生得肥會俾人欺凌,生得瘦又會俾人欺凌,生的普通都會俾人欺凌,因為冇完美嘅身材。
每分每秒都灌輸女仔一定要有個所謂完美嘅身材,造成大量嘅外型上的自卑,甚至有啲女仔因為社會嘅標準而導致到暴食症,厭食症。

講就講話賣相可以賺毒撚錢,但係講真有幾多女仔係自卑嘅情況下仲會去賣相🤷🏿‍♀️

男仔有體毛叫做正常甚至會俾人話有雄性魅力
女仔有體毛叫做核突甚至會俾人話嘔心
因此有好多女仔會因為社會對女性嘅既定要求而去做脫毛激光脫毛又或者飲食上嘅調節令自己冇咁多體毛,從而亦有額外嘅財政負擔,以及心理負擔

但其實
大家都係毛毛何必分咁細🤷🏿‍♀️

男女生得普通都可以比綠帽人帶

女仔好身材 係要靠鍛煉體型飲食控制以及長期對外貌嘅自卑而形成嘅所謂好身材

而男仔就算有冇肌肉都係正常

男女生得靚小小直頭可以比人包起 成世都唔使做
主要係睇自己個人願唔願意

喺社會上對女性嘅要求一直都係潛在而且嚴苛

女性每個月都會因為天生嘅生理需求而需要支付龐大嘅月經費用
喺某啲地方甚至有月經貧窮

而男仔每個月可能需要為咗打飛機而浪費幾卷紙巾
喺某啲地方甚至會有精盡人亡

喺香港嘅社會職場上
30歲前男女嘅薪酬大概係一致嘅,但30歲後女性嘅晉升機會稀少甚至可能因為懷孕又或者結婚而被辭退。
薪酬待遇上亦有同工不同酬嘅問題出現但至今仍未被解決。

至於係性騷擾嘅問題上
性騷擾呢啲嘢喺香港根本就係濕濕碎

從幼童開始女性就一直享有被性騷擾嘅福利
無論你係因為炎熱而着短褲定係短裙
都會享有被偷拍以及性騷擾嘅機會

無論你嘅身材如何,衣着如何,都一定會俾人偷拍

無論你着啲乜嘢衫褲只要你夜晚出街俾人強姦就係你嘅錯
無論你着到幾密室幾保守都好,只要俾人非禮就係你嘅錯。
無論你有冇化妝都好,只要惹人非議,就係你嘅錯。

化妝俾人話姣
唔化妝俾人話hea

拒絕其他人嘅追求人哋話你高竇,扮上菜
來者不拒人哋話你雞,一雙玉臂千人枕

少男性朋友人哋話你社交有問題,有受害幻想。
多男性朋友人哋就會話你淫蕩,放蕩,蕩婦。

但往往說出呢啲言論嘅,甚至連嗰位女性嘅名係咩都唔知。

口頭上被男性調戲係日常,如果你認真反抗咁就係你有問題。

甚至喺某啲圍村
女性係冇丁權,所有財產係有男性繼承。
出世開始就係老一輩口裏面嘅所謂嘅賠錢貨,做啲乜嘢都係有錯。

咁樣真係easy mode咩
係覺得另外一個性別係簡單模式之際,不妨去考慮多啲。
世界本來就唔公平,每個性別都有缺點優點,千祈唔好用性別去定義人。

但當然如果樓主真係想變性我都支持。
香港地做女仔真係Easy mode
https://lih.kg/tswgCmX

錯 爭仔爭都癲 爭入豪門爭到癲 當然是本身廢梗係無人爭你

呢句又係你講先既,而家又問返我咩叫爭到癲,搬龍門搬到呢
你答返自己,乜野叫「爭仔爭都(到)癲 爭入豪門爭到癲」先啦
開口埋口廢梗渣男冇人爭,咁又咩叫廢梗渣男呢?齋計外貌?計埋性格?

都預左你搬龍門架喇,係呀,應該計埋已婚人士架,香港真係女多男少架!
2001年15-19歲,係1064,男多女少;
2011年25-29歲,係994,變成女多男少;
2016年30-34歲,係881,女多男少更嚴重。

D女人真係天跌落黎、石頭爆出黎、樹生出黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞