[抉擇] 如果畀你有一種超能力,你會揀 唔使瞓覺 定 唔使食嘢?

23 回覆
30 Like 6 Dislike
設定:你有咗嗰種超能力之後,你唔需要做嗰樣嘢都可以如常咁生活,唔會影響到身體機能

正評:唔使瞓覺
負評:唔使食嘢
畀咗正/負評嗰啲可以嘅話就講下原因啦
時間好有用,唔使訓可以多好多個鐘用
梗係唔使瞓覺,多咗時間玩,食嘢係享受
唔駛訓
夜晚返多份工
唔使食嘢

慳好多
瞓覺唔洗諗嘢
食嘢要諗食乜好攰
唔駛訓可以繼續賺錢啊
唔使瞓覺
最撚鐘意食野
黎生!
唔訓教=每日解放8個鐘
唔食野=每日解放3個鐘+每日慳100蚊+生存率提高

所以梗係唔訓教可以24小時返工
唔駛訓
咁就可以無限ot
我會偏向揀唔使食嘢多啲,因為如果唔使食嘢就可以生存嘅話,年中一定慳返好多飯錢,唔使為兩餐而賣命

但如果唔使瞓覺嘅話,可能一晚半晚都會覺得爽,但晚晚都係咁可能會好快唔知點打發成晚流流長嘅時間
唔洗瞓覺唔代表唔可以瞓,真正休閒享受嘅時候都可以瞓
而唔係日日做到成隻狗咁攰到仆街第二朝仲要早起起身逼巴士
其實唔使係咪代表唔需要 即係都可以照訓/食?
一日食飯100蚊 但做夜間m記 7仔 保安 37.5*8=300蚊
所以簡唔訓教淨賺200蚊
翻工拉錢,做gym,周圍去,學嘢,玩

其實每日多咗瞓覺嘅時間有好多嘢可以做

但係唔食嘢反而少咗人生嘅享受
問得好
個超能力係將嗰樣嘢變到唔係必須,但都可以照食嘢,不過就算成世唔食嘢都唔會死
唔使瞓但可唔可以訓?
我會偏向揀唔使食嘢多啲,因為如果唔使食嘢就可以生存嘅話,年中一定慳返好多飯錢,唔使為兩餐而賣命

但如果唔使瞓覺嘅話,可能一晚半晚都會覺得爽,但晚晚都係咁可能會好快唔知點打發成晚流流長嘅時間
翻工錢,做gym,周圍去,學嘢,玩

其實每日多咗瞓覺嘅時間有好多嘢可以做

但係唔食嘢反而少咗人生嘅享受
可以照瞓低休息嘅
但個人可能變到唔會有睡意
長期清醒個人會顛
所以可能都會有壞處
不過大家咁鍾意返工嘅話應該冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞