究竟砌機好定買notebook好

149 回覆
5 Like 22 Dislike
宜家呢部已經用咗5年gtx1060 i5-6400,一早已經頂唔住,一早大把機會換不過我懶今次的起心肝下個月一撚定換budget≈$15000

砌機:最初方向,不過宜家根本買唔到(起)顯示卡,我好唔好淨係砌好其他嘢之後繼續用住1060先過多排先再諗買30系列?

notebook:上網見30都出咗notebook(應該買到掛)性價比好似幾高買部番去插mon插鍵盤插滑鼠用work唔work但係就好擔心notebook嘅散熱問題,我一係屋企就長開打機會唔會好快打柴

求高人指點
15k budget 買RTX4000囉
砌機買唔到顯卡
砌機去法澳 食少少炒價

一係等多排新出30系鎖掘礦睇下個價點先
咁好唔好砌住先,遲啲再買顯示卡
呢排都冇新game,唔急,買部普通電腦 + PS5 好過啦,等顯示卡價錢回落,買張加番上去咪得囉,而家 1660 都 $3千尾,on9!
我連啲舊game都唔係好玩到
你唯有買張二手頂住先,另外你打機係去到邊個level
宜家呢個時勢你仲砌到機嘅話,睇嚟你都食咗好多水
咁砌囉,唯有係咁,呃下自己啦,效能比上代勁左

3070 聲稱接近 2080ti,未出之前 2080ti 都接近 1 萬,咁樣會好過 d 既

今日問黃金 3070 最平 $9000 , 3060 $6,7000,1660 $3千尾,好

我都覺得呢排廠機總抵玩
收你張1060
呢個價真係幾好
但零件同日後升級選擇性少左
用料外觀唔考慮既的確唔錯
用料應該普通,自用既話加 3 年保,夠做啦!砌機就 RGB 靚 d!
3070 9000?全新定咩
而家個價落左咁多咩 以為3070要15000
班人又話礦災會跌價嘅
display card個價有升冇跌
後悔之前 $8000 放左 3070
宜家去到萬二 不過我估都係頂

要放卡趁早
唔會到頂囉 40系出之前都會繼續升
因為武肺,產量幾年內都唔會大增
$8000 都以為到頂
比D掙扎
2皮上外星人啦

唔洗,但當然要食砌機啦,好似要指定 i7 級數以上,之前砌平機出卡就唔得喇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞