如果領養隻貓要比幾千蚊

70 回覆
3 Like 7 Dislike
咁到底算係領養定係買貓

事源係咁
因為我想領養隻貓,
所以最近用左好多途徑揾待領養嘅貓。
我已經裝左窗網,買齊曬貓用品(除左貓糧同貓沙)
但因為我同屋企人都唔想比人家訪,所以領養途徑就窄左好多。
(我未同屋企人夾到時間上愛協睇貓,所以我自己上揾睇住先)

然後我今日揾到個人話有貓可以領養,
於是我就whastapp揾佢(唔係貓義工)
我就問左貓嘅基本資料等等等(個
然後我就問如果想領養有乜條件
然後佢話:領養費會收番3000蚊

到底咁樣算唔算買/賣緊貓

Btw利益申報下先
我唔反對買貓
我只係唔明話係領養,但要收幾千蚊到底第點
再利申:唔係比唔起嗰幾千蚊
我只係針對依件事
報警啦
無牌賣貓

得佢電話又無佢個人資料
警察理鳩我就奇
咁到底算係領養定係買貓

事源係咁
因為我想領養隻貓,
所以最近用左好多途徑揾待領養嘅貓。
我已經裝左窗網,買齊曬貓用品(除左貓糧同貓沙)
但因為我同屋企人都唔想比人家訪,所以領養途徑就窄左好多。
(我未同屋企人夾到時間上愛協睇貓,所以我自己上揾睇住先)

然後我今日揾到個人話有貓可以領養,
於是我就whastapp揾佢(唔係貓義工)
我就問左貓嘅基本資料等等等(個
然後我就問如果想領養有乜條件
然後佢話:領養費會收番3000蚊

到底咁樣算唔算買/賣緊貓

Btw利益申報下先
我唔反對買貓
我只係唔明話係領養,但要收幾千蚊到底第點

如果佢無講清楚果3000係咩事,唔好俾佢
如果係睇獸醫打針之類(剩係打針唔可能$3000) 就要佢俾醫生單,如果係堅既我覺得合理
睇你有冇誠意

幾千蚊都無學人養貓?

自己都養不到
如果捉返黎係流浪貓,佢又收留佢等下一手主人黎接走佢,咁幾千蚊又有咩所謂
照顧佢,打針睇獸醫唔洗錢?人地都要生活
不過寵物店賣貓狗哥d就真係幾hihi
加錢免費送
問清楚收3000$用意係咩
如果捉返黎係流浪貓,佢又收留佢等下一手主人黎接走佢,咁幾千蚊又有咩所謂

嘩 義工喎 幫流浪動物天公地道啦
仲諗住收番d錢?咁叫義工呀?
既然要生活 無錢就咪鬼做義工啦垃圾
睇你有冇誠意

幾千蚊都無學人養貓?

自己都養不到

自己睇#3 啦
睇你有冇誠意

幾千蚊都無學人養貓?

自己都養不到

On9 幾千蚊我洗落隻貓度唔好?
俾你托柒咩
唔介意俾錢
但要講明原因
如果係街捉完隻貓 條友就賣俾你就有問題
報警啦
無牌賣貓

得佢電話又無佢個人資料
警察理鳩我就奇

係Facebook search佢電話咪可能有佢資料

我單野個嗰唔係貓義工嚟
如果佢係街執隻番再收人錢就一定係仆街啦。
但咁如果佢隻貓係買番嚟,之後再收我3000轉【領養】比我咁到底算點

我再利申多次
唔係比唔起錢
我只係覺得依種行為好撚奇怪

同你講都曬氣

同你講都曬氣

垃圾

我單野個嗰唔係貓義工嚟
如果佢係街執隻番再收人錢就一定係仆街啦。
但咁如果佢隻貓係買番嚟,之後再收我3000轉【領養】比我咁到底算點

我再利申多次
唔係比唔起錢
我只係覺得依種行為好撚奇怪

咪問佢果$3000係for咩
直接問佢領養費係咩意思, 係咪比左先會肯比隻貓你+唔會要求拎返

如果佢話係=金錢交易
名種黎?係就9成無牌賣貓
名種黎?係就9成無牌賣貓

佢比我啲圖都幾撚蒙
似英短
(相就唔SEND上嚟啦)
直接問佢領養費係咩意思, 係咪比左先會肯比隻貓你+唔會要求拎返

如果佢話=金錢交易
其實有無良自家繁殖唔少
假領養真賣貓..
自己諗啦...
緊係唔好啦
如果你咁做會助長非法賣貓
有價有市
到時好多人捉流浪貓
緊係唔好啦
如果你咁做會助長非法賣貓
有價有市
到時好多人捉流浪貓

我梗係無比錢佢啦
如果我真係要比幾千蚊買貓嘅話
一定唔會同啲咁不明來歷嘅人買囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞