依家啲大學生用iPad溫書定印返紙本出嚟溫書多?

64 回覆
57 Like 0 Dislike
用2合1 laptop tablet
Year 1同2都係用printing notes
一寫錯字就好麻煩
同埋溫書一疊紙咁其實都幾煩
但有紙揸手好似真係入腦啲
Year 3同4都係用iPad
番學淨係帶部pad
寫錯字又唔驚
同埋一部機有哂全部notes嘅時候要搵都快好多
iPad
但open book exam 唔比用好on9
頭3年都係Print出嚟
每一個sem用一個大Folder,有成六個Folder

但覺得好浪費紙,兼且好浪費位,同埋下下寫錯又要塗
一大疊又唔可以拎出街,因為我以前溫書一定係返大學拉把溫
(同埋我依啲讀商科,考一科可能要用幾科嘅notes嚟考,無可能帶哂出街)

之後Yr4就轉咗用iPad Pro 用Goodnotes
簡直覺得自己開咗新世界嘅大門
一個app有齊四年嘅Notes / Tutorial,一機在手事事由我,想搵啲咩keyword一search就有

最重要係唔再需要塗嚟塗去!!!啲字又可以複製,又可以搬位,又有齊所有顏色嘅筆頭 (我寫notes用好多顏色)
但麻煩在支筆記得要叉電,寫得耐就無電
加多一點,最麻煩係ipad得一個mon
就算split做兩邊平排睇,都完全唔夠用
無得幾份notes同時睇
搭單問下有冇咩mon貼+pencil好寫同揸
用緊apple pencil覺得唔好揸
both
lecture note太多用iPad睇
重點/Reading/筆記 會 印/手寫
我臨畢業前print 曬啲白紙出嚟
goodnote 可以平排睇
不過ipad真係好用
10幾20本書 本本都幾百版 ipad幾時睇都得
我split咗平排睇啦
最多兩個 連埋浮動視窗都係得三個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞