依家啲大學生用iPad溫書定印返紙本出嚟溫書多?

64 回覆
57 Like 0 Dislike
如題
最近執屋,搵返好多大學時啲notes,都係印出嚟+手寫notes
唔知依家啲大學生係咪全面電子化,一部ipad在手就搞搞掂晒,唔使再係咪都print咗出嚟先呢?
不過我自己就一定要對住紙本至溫得入腦
ipad pro 用得好爽
緊係用 tablet啦咩年代
對比起紙本,長睇iPad唔眼攰嗎?
真係好想知依家仲有冇printer排長龍嘅畫面
由中學開始已經習慣左成日睇電子產品
數學要用返紙 啲符號太細粒用ipad冇feel
唔溫書多
番學 一部ipad就搞掂
d lecture note多到死
jot喺部ipad同寫喺紙上分別唔太大
又好易擦同highlight
又可以幫d字搬位
老閪都用iPad
之前要係咁印好煩
用laptop 溫
印,一次溫十二課隻眼舒服好多

睇同寫嘅話就紙本
不過學校啲紙紙質太cheap
唔知有冇地方可以自備靚紙印嘢

容易管理嘅話就一定ipad
Upload 曬上drive就得
唔洗下下成疊紙
唔覺
電話都係咁睇啦
你學校係免費print定要畀錢先?如果畀錢都差就真係過份咗啲

城大圖書館我以前讀嗰陣見到佢地用呢款紙,幾好

我同你一樣睇同寫一定要紙本,不過完sem後就處理方面麻煩,scan返又要用好多時間,而且scan嘅話自已喺側邊jot嘅字search唔到,因為當咗係圖嘅一部份
同你一樣,同埋要咁至溫得入腦
計數一定要手寫個腦至諗到嘢
我會印晒出嚟溫

因為可以隨時jot低重點同理解
考試嗰陣時可以隨時揭去嗰一頁

有溫書既話好快就知自己要搵邊一頁

上個禮拜考試嗰陣都試過用Adobe reader去Search key word
不過嫌嘥時間仲慢過自己揭
最後都係用實體Notes

依家仲有600蚊Cred唔知點用
用紙 因為計數好難用ipad

但係有個洐生出嚟嘅問題係一題數隨時用十鳩幾張紙計完都係錯又做過 長期要買堆A4紙係書檯側邊 計錯就求其搵位SIP埋佢搞到間房都係自己嘅墨寶
印嚟操ielts一流
計數用goodnote咪得 唔使用擦膠 又可以狂copy啲長嘅expression 不知幾爽
以前嘅屏幕低亮度又唔平均
而家新嘅屏幕亮度好高,眼球唔使用力睇
反而唔好以前咁辛苦㗎
重要嘢/數理科print出嚟+手寫重點
其他嘢就iPad多
手寫一次真係好入腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞