5.5m-6m樓一問

115 回覆
2 Like 35 Dislike
新手想問一下點解要申請按揭保,我初步睇計算機如果最後成交5.8-5.9有1.8m首期,7成按,另加20-30雜費,人工係過到壓計的
過6成按要上按保
對唔住各位大佬,冇做足功課
你個範圍都幾闊,不如實際啲去睇,睇完可能你個感覺會唔同呢
邊個話4皮買唔到樓?
你以為個個都fg 50k?
過到壓測就得啦
唔洗擔心咁多
出去睇一睇樓先 到時你就知自己想要咩
唔好比aa迫到你好急做決定
唔急嘅話,儲幾年錢等2024 啟朗苑過禁售期,一定最有升值潛力
唔緊要,唔問點知道有咩係唔知

上面都有巴打講左上網估價同兇宅之餘,睇樓仲要留意個d 大裝過既單位 (e.g. 廚廁對調,因為可能銀行會唔估足價

仲有唔洗等到儲夠錢先約AA睇樓,因為一路睇你先會有個sense 邊d 區同邊d 盤值開咩價
唔係2022就過禁售嗎?
呢樣最近都因為居屋個單新聞發現左
6m買到淘大?上年年頭就係既
想問吓我個情況,如果5.8 M樓,7成按揭,按揭保險30年就係580x0.7x2.15%=87290 再扣返到時的折扣,想問呢筆數對壓力測試要求會唔會提高。
如果廚開門入廁開則應該冇影響啊
總之盡量唔好買啲改左則既....一來難賣, 二來銀行唔借錢你就仆街
希望大家唔好嫌小弟煩想請問一下如果成交5.8m,開支計數係咪預咁上下。

首期:7按 1.74m
Aa:29000-46000(58k x 50%-80%)
按揭保費: 5.8m x 0.7 x 2.15% x 65%=$56738
印花稅:174000
律師費:10000
小型裝修:100000
首期+雜貴總數:2130000
你其實睇過樓未?,好重要
因為5.8M係你既choices到係無選擇
佢地各自都有三十幾歲,一定要執
100K裝修買埋電器都爆硬數
未睇過會開始睇本身想打定個底再去睇,同上嚟問吓意見
唔好信地產網既價,假架d 奶
我地本身係Aim沙田偉華,我見成交大約560-590,我以為就係靚唔靚裝的分別
你見到個啲成交係幾個月前簽落...而家唔會有個口價
原來係咁
買大少少住遠d啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞