5.5m-6m樓一問

115 回覆
2 Like 35 Dislike
借女朋友ac出,想請教各位嘅意見
細佬我和女朋友而家月入共39500,穩定文職工作,係九龍城區返工,屋企都係九龍東,打算上車。

如果有180萬首期,另有20萬左右預備比稅同雜費。想問580-600萬左右大家會點選擇?又或者有冇其他推介。我哋主要希望返工方便,近屋企,日後有機會換樓。

1.沙田偉華/沙中
樓齡大,但生活配套好,交通方便,但三年後如果打算換樓會比較難,相對偉華會比較好。

2. 九龍灣淘大
樓齡大換樓比較難,景觀較差,生活配套交通非常好

3.長沙灣深水埗區單幢新樓一房
可以唔使出裝修錢,保值換樓比較好。

4. 繼續儲錢,等待抽市區單幢房新
三間既面積幾大無提供,樓層無講,要唔要再執?
同埋買嚟放住租,日後再住定點?
20萬未必夠雜費 預鬆少少
AA commission 都6萬
600萬樓稅都18萬
律師樓我諗一萬

番九龍城三個位都好似差咁啲?

我會排淘大 then 沙田then 單棟
但淘大600萬內選擇會少過沙田好多
希望實尺300尺左右,樓層冇太大考慮,我知道如果舊樓一定要再執,但如果俾埋雜費後流動現金應該得返10-20萬,應該只可以做小型裝修又或儲錢先。

因為我哋如果6m樓做七成按揭,應該係放唔到租的
多謝你俾意見我地我哋仲有少少流動資金的,幾萬應該冇問題,我地個人希望沙田,因為有天橋接駁,單車徑,商場配套,但真係夠啲怕日後換樓好難,所以都想問吓大家有冇其他盤推介
你唔好戇鳩啦, 三年後沙田市中心同淘大點會出唔到貨換樓, 呢兩個位交通配套, 唔通真係拎大西北同馬鞍山大埔新樓比到咩
少少建議同資訊
無錢裝修就搵間靚裝或者新樓
一黎D舊樓殘到你未必接受到
二黎住落先裝修好麻煩
AA狗COMMISSION唔使俾足,壓得幾多就壓,五折至八折一定OFFER到
600萬樓下3成首期預供14.5K左右
至於揀邊度就你自己睇多幾間再決定啦
師兄prefer舊樓兩房好過新樓一房?
淘大啦
番工方便
舊樓同一個價位可以買大啲,但裝修保養都係錢
新樓唔洗裝修即買即住,但單棟新樓管理費會貴唔少
多謝你嘅建議打算開始睇吓沙田市中心,認識下啲AA,想問吓係咪通常用Apps睇咗聯絡aa,定直接入分行會比較好
直接入地產舖
話睇某幾個屋苑
好似你個case 就約睇好運中心 偉華 沙田中心
講埋budget 咁d aa就會幫你搵盤出去睇樓
唔洗理佢哋太多 佢哋一定會話個盤就嚟賣出
淘大返工好方便,又近我哋本身屋企可以黐餐,但相對6m樓下好少選擇,同樓層景觀比較差
同埋網上果D 9成9都係假盤黎,唔可信
我都係PREFER面對面搵個個FEEL可靠D既,傾下計先,但都唔好信哂D AA講野
如果層樓落你名,簽睇樓紙果陣記得叫你條女簽,反之亦然
唔減commission就隨時反佢枱搵第2個
你有信心三年後就換樓, 即係唔係賣都租出去架啦. 反正你又鍾意沙田, 咪揀沙田市中心囉
唔係長住唔一定揀靚裝, 最緊要廁所廚房唔洗執, 最好換過水喉啦. 跟住睇外牆同窗都冇滲水冇野搞, 油油訂傢俬就入得去住, 同埋夠光猛, 到時賣又好租又好, 洗撚擔心走唔到咩
AA 既你搵返身邊 fd 有冇相熟, 我買兩層樓一毫子佣都未撚比過, 叫佢淨係收業主, 發散問下實有人肯做. 行入鋪咁問就唔好喇, 大庭廣眾, 佢想做都唔敢應承你.
無人屌樓豬得4皮夠膽死買樓
睇下麗晶花園,但真係好舊
得寶?
我想問吓簽睇樓紙係有咩限制,變咗代表一定要搵呢個經紀?
你簽左紙但搵左第2間買,佢有權追討返你commission
你比嘅資料顯示你自己都揀左淘大
你7按要比多一份按揭保, 雜費加埋都要32萬架, 細裝都起碼12萬
好多謝你覆得咁詳細我一路都係怕就嚟到40關口會變到好難脫手,照理嘅睇法,應該係地段決定一切,多謝你。
麗晶都有留意,但自問未敢有小朋友,唔使住咁大
初步睇過下按揭計算機,暫時好似冇咩伏咩,有咩我miss左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞