中大歷史master評價點?

86 回覆
9 Like 33 Dislike
佢MA都可以教書?
但只係佢廢姐
報phd都冇人收啦
定唔知係讀唔好畀人踢出嚟
佢唔係靠熟人,點會得個master可以教書又唔駛進修呀
巴打你入到個phd program已經掉打佢
詳情請聽世7,佢親家有講過
如果無相關學歷會唔會收?我見香港好似無純MA IN HISTORY得HKU 有中史MA & CUHK 有一個公眾及比較史嘅MA
佢寫明同背景無關,我估應該都係睇研究大綱同面試表現
巴打有冇睇過Birmingham嘅MA HISTORY? 佢係distance learning mode不過學費都幾貴吓
我本身都係希望有得上zoom堂,當興趣,所以distance learning冇乜所謂
價錢差唔多啦
個內容幾吸引,不過要寫15000字Dissertation,要考慮下
原來平過CU
其實中大好多講師都係得MA/MPhil……

你唔係真係信世柒話日本研究系係共產黨橋頭堡呀嘛……
讀mphil 定 比較史MA?

好唔好,見仁見智,但貴就一定
教授你唔好期望上lecture 學到好多野
重點係你自己睇書再主動問教授,得著較多

一般來說都係term paper + tutor report/presentation
少部分有mid-term

不過,ug一樣有得讀MA既course

利申:畢左業十年up,可能有少少微調
但我見而家既教授都係大抵個堆名
或者唔係貴,但唔值(指MA比較史)

mphil就唔同啦,兩樣野
如果想讀中東歐,西亞,非洲史
肯定唔會係讀中大MA
利申: UG 中大歷史
香港歷史taught master好似冇乜選擇
係架
或者睇下HKU掛
因為中大始終都係中史為主
如果樓主真係想鑽研史學,比較建議自己先去睇一啲關於史學方法嘅書,同埋要認識一下戰後史學嘅發展
世侄當然唔可信
但咁多得master都教嘅學府不讀也罷
又唔係有牌好似律師社工護士嗰隻
咁佢教大通/Yr1 course咁
Master都夠做啦

毛婆同蔡子強呢啲都係咁
Master學歷教大通書通冇問題
甚至有啲Topic連Degree都唔需要

甚至依家教Yr1數嗰個Frankie Yip
啲人咪又係飛起啲PhD Prof走去Sit佢堂
有時間不如zoom個maths master
弊在劉正個master唔係日本研究係歷史呢
然後之前有巴打話佢唔識日文
唔識日文點睇original sources
蔡子強呢啲中大笑柄你都拎出嚟講

毛姨part time乍嘩?
不過阿細七成日話自己有教過,但係佢好似連master都冇
證明中大搵老師啲質素呢
你真係唔識架喎

歷史系教日本研究有咩問題

先唔講正副系主任分別係歷史系、人類學同Linguistics出身

日本研究本身就係日文+日本歷史+文化+社會學同語言學既結合
就好似中國既國學咁,邊到有咁多『國學』出身既人,好多都係歷史系、哲學系同中文系出身

十年後多咗『日本研究系』出身既畢業生就難講
起碼前後三十年都係由唔同學系出身既人教

同埋邊個話睇Original Source一定要識日文?
舉個例菊與刀原作係用日文寫?
大把鬼佬做研究

就好似大把漢學家都係唔識中文、國語同廣東話,一樣係世界權威

佢唔係唔識日文走去教日文就得啦

利申UGEC1271跟吳偉明唔係跟劉正
一聽到細蛭就知唔洗討論落去
唔識日文點教日本流行文化?
又唔係日本史
就係話中大連世賊都請
中大啲質素係點呢你話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞