讀nursing 啲人好有優越感?

392 回覆
553 Like 95 Dislike
而家係hku 嘅人見到周街啲hku學生寫自己hku
咁寫自己香港人係咪好有優越感?
開個av post 就死毒撚
做乜無啦啦我又做埋護士
成件事就好似有香港人話自己係香港人一樣
正常香港人睇落無乜野,有人中意擺出黎from Hong Kong 講有人就唔會特登講,但正路就唔會有認同自己係香港人既人會屌d post出黎既人

外國人睇落無乜野咪就係香港住既人,來自香港既人,就好似見到佢話讀nursing 咪讀nursing, engineer咪engineer

但d傻鳩鄰國人自撚卑就會係度屌咩「香港人不是中國人嗎?」、「真tm自以為優越」之類

咁開post係度酸人係咪有優越感既人係邊類人就好明顯
up乜鳩呀on鳩仔,你覺得我話你護士?你咁睇得起自己?我講你同某啲病人一樣咁閪
你呢啲咪正宗連登垃圾井底蛙,外國人通常係分亞洲人先,係亞洲人講自己come from where 外國人先知,邊個咁得閒係條街見到個黃皮膚就知你香港人台灣人中國人,係咁講究啲外國人就唔排華啦

一睇啲論點就知你呢啲咪係一個月搵萬幾嘅正宗連登仔,外國都唔知有冇去過就連社交圈都咁低端乜鳩都知,淨識分香港人中國人,唔撚再覆啲垃圾低層連登仔啦
你唔洗咁激動woh 覆左咁大段野九唔搭八真係凳你閱讀理解能力低可憐
咁有啲時候真係講好啲

試過係街到有條友暈底冇人理

我用急救學返黎個啲野去幫佢

之後有個男人黎話幫手 佢係做開trauma 嘅RN 我聽到都放心交比佢
呢啲就唔同啦,必要時先表明身份,唔係得閒冇事周圍講

發覺好多靚女 有錢有家底嘅人 ig女神都讀hku polyu nursing, 香港nurse 咁chur (當公私營都係喇),明明有其他輕鬆啲揀,唔通
真係神愛世人 與你同在
因為我愛主
同時亦愛一位世人
祈求沿途未變心
請給我護蔭
好少career會同一時間可以有咁多人打千字文,自己諗
明愛班垃圾就收埋啦
柒在日日喺IG Story 講今日病人點點點
同事點點點 點幫到人
睇到好煩 大時大節又會post 相話我要做個好護士
名牌身份最高 人人傾倒
人人都愛遇到 若到手便更自豪
他 優點是無需宣佈 能數得出也是好

翻版身份最糟 連名字也冒
一切事情都做到
你為何沒有心裝載同情被告
別人只不過靠一款擁抱
但我流盡血汗亦終敗訴
講真 ,關你鬼事咩人地打咩
咪傻啦 我讀twc會直接寫twc 連學科都唔寫 自己努力讀 對得住人對得住自己 再者 加上撚有人理咩 通常理邊間出身嗰啲根本都唔係讀nursing嘅 佢地都唔知行內個culture係點
有咩問題? 讀nursing 咁有意義同有前途嘅科當然自豪啦

如果我有能力讀nursing,我都會話比人聽
咪係囉,我覺得學校名根本冇所謂,做好自己就夠
Talk more la

我意思係有家底 識人多 啲女
可以豆住入大firm, 讀吓design 真係為興趣讀,唔使讀啲穩定揾食科
見到真係覺得好核突
同ig profile 寫我既興趣係做義工一樣咁柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞