大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
仲癲過shitty
shitty都係淨係retake pass咗會唔計fail嗰次嘅GPA
其實香港嘅學生出國點讀master
佢ball toy手足嚟
建議佢快啲屌柒樓豬cctoy
樓主係左膠,同cctoy唔兼容
香港讀u都係垃撚圾
屌啲支那人做嘢根本冇底線,佢哋仲會幫啲學生整靚張transcript
佢地既大學只要同prof講要出國留學,就會鬆手好多
識擦鞋仲可以呃埋幾條final題目
見過波台狗連覺得「做保險唔好」都係cctoy
有幾on9?講到尾咪又係唔夠努力 人哋拉curve夠可以靚grade囉
咁你唔係最高percentile又點算係叻人拎A?

而且Absolute grading仲撚難啦,讀親有absolute grading嘅科無9成都無B+

利申 ust grad
出現了
做連登仔叫春最好
你係咪搞唔清楚assessment既目的
assessment係為左睇學生識唔識,有冇達到學習目標
成班社會達爾文衝出黎話assessment係為左篩選
好認真
點整靚transcript
其實無論拉curve定 absolute grading都會有問題

最好嘅方法係按照每屆/每sem 學生嘅成績分佈再決定評grade方式同埋一定要設立每個分數嘅minimum grading去確保學生嘅付出係有收穫
大陸d大學係咁嘅咩
你著重點係教育學習嘅目標
但唔係考試嘅目標,考試的確係以分等級為首
價值觀唔同,真係講唔到落去
所以因為係價值觀唔同所以你覺得係on9
即係咁多間大頂尖大學,教授都係on9
個邏輯係邊
但我幾時有話你on9
拉curve呢一種行為通常出現係名氣較低嘅學校,一就係唔想比外界覺得呢間學校亂派grade,二就係防止啲學生靚grade就走去搵其他好啲嘅學校跳船。有水準嘅學校根本唔需要用呢樣嘢,根本唔介意多人靚grade如果啲學生真係有實力
一係senior year走返去take自己/類似major既intro course,自己學唔到野之餘塞住下面班人

所以有啲大學某啲courses會寫明「Not for XXXX majors and students who have taken YYYY」

可能係prof教得好差/學生學得好差,全班mean~50分,60分條友已經有A,成個比例同mean 90分既班一樣時,校方就冇辦法確實睇到教學質素,反之亦然(美中台就係另一個極端)。

不過教師手上仍然有mean median sd呢啲數據㗎嘛,我平時midterm/final完都睇到,咁校方應該都會清楚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞