大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
我朋友讀東華 真係實分實算 唔拉curve 讀到爛grade
lecturer 講到明好唔錯嘅grade係B- B聽到都呆撚咗
咁容易a嘅咩
你係用現實將件事合理化 依家人地討論緊教育既本質唔係咁 你就講:係咁架啦

反正講完都改變唔到 咁其實冇咩好討論
睇做咩
你係覺得學得差就應該直接fail?
學店要保持教學質素(批牌)要專登俾緊d grade先有得同poly交代 又係賣關係果堆野

呢個我可以理解 冇得同重視教育既外國大學比 係兩樣野黎
咪同佢講啦愛情巴 唔同level有咩好講
其實點解香港嘅大學對學生有咁強烈嘅敵意嘅
依家啲online exam仲撚on9
為咗防止人出貓
出到勁難duration又勁短
無時間思考,又咁短時間test你成句course學咗嘅嘢。。。
有take 過半個Econ or management course
都唔會講d 咁on9既野
懶得解釋
想知樓豬係咪今朝考完introduction to economics
Pin this
香港合格好易
但係B+ or above可以唔合理地難
grad左差唔多成年
呢樣我又認同
最好出到連google都搵唔到既答案
難冇問題 但時間要啱
聽依家啲學生講用埋lockdown browser 你都好難出貓
我就真係覺得你唔理解grading system
唔係最top既人就拎唔到a
一直搵d極端例子話全部人都勁有咩意義
香港啲大學嘅research能力同教學能力完全脫勾
係呀,同時喺有啲大學,如果肥咗一門course,retake嘅grade就係呢門course嘅grade,肥佬嘅record係唔會落到你張transcript度
英國精英制度+新加坡社會達爾文精神+中國模式,想唔仆街都難
啫係一定pass?
所以唔再覆條友
開始覺得香港有grade deflation
1068logic 你HKU?
呢個course 好似係absolute
咁長遠咁對個社會唔健康囉,人材培養唔到囉。明明樓主係宏觀咁講,你就講個人應該點做,都九唔搭八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞