大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
睇點定個range架啫
明顯就係樓主爛左grade但又覺得自己應該高grade d啦
唔夠人勁就爛嫁啦
個個都俾高grade咁個grading system 有咩意義
如果係水平參照以你呢個例子咪個個都A一樣分唔到叻同差
個問題係份卷出得好廢
屌個mean高好多時係d學生表現好或者lecturer/prof教得清晰明確 就算真係所謂’assessment做得差’ 咪冚家好grade/爛grade囉屌 咁亦都好合乎學術原則

講真拉curve有乜撚野禁好要維護呀
呢個方法又唔透明又唔撚學術
雖然你可以話marking scheme有得tune
但係依家我個grade都係objectively跟份卷
而唔係100% depend on其他人考成點
如果用你個例子改一改,我同你係sales賣同類產品唔同公司,有個客想買一件貨,我果件效能比你高0.1%,咁我就會攞到張訂單,你就一個仙都賺唔到
正如中學成績就係決定邊個入大學,個個都過「standard」既話,但大學學位都有限,唔會突然多到可以比曬過standard 既人讀,所以要拉曲線,最高果固定百分比人有大學讀
中學成績用來入大學既話,咁大學成績就係決定工作機會,個個都想要好工,但好工有限,好公司都想要最好既大學畢業生.......
當然我知個比喻太過簡單化
不過我想講既grading system 本身作用就係要計到排名.......
因為engine同science major course普遍爛grade
科大新制major cga最少又有2.85
如果你cga>3, 不過mcga<2.85係second low
咁cga過3又應該死唔去
利申: 唔熟新制, 可能有錯
大陸有冇grade inflation
定係香港跟大陸
大陸高中死讀爛讀未必有大學讀 有錢嘅出國輕輕松松有大學讀
拉curve唔係為左俾credit 做得好既人
係為左搵出邊一個人做得最好
如果係為學術既洗撚俾grade咩
個個都pass fail就得啦
考試本來就唔係睇你學習成果
係睇你識唔識玩呢個遊戲

出嚟做嘢都一樣
大把人靠手段靠關係冇乜實力一樣可以上位

個世界就係咁唔make sense

不過某程度上識玩嚟啲遊戲都係一種實力
absolute score其實都係depend on average
話prof教得好唔好唔可以用考試黎決定 因為每次test/final難度都唔同 每一個標準話要點出唔同標準化考試
又一個
係咁架啦,好出奇呀
true
宜家外國嘅大學 大部分已經有機構幫學生補習攞好grade 一開始就話係幫富二代唔讀書嘅呃證書 但係宜家已經變曬
直接唔俾grade 唔駛煩
咁只會完全失去incentive
致2021 DSE考生, 10個唔好入科大的原因
https://lih.kg/2531331
A完一個thermodynamics course 再去A 埋其他faculty 既thermodynamics 咪一樣
老G 屈機
有,同台灣差唔多,基本上拎B range=乜鳩都唔識
估唔到喺連登都仲見到Prof Harvey
我覺得係假設唔係估計
同埋係人既相對能力 相對性有個問題係 如果一班人一齊考得好左 拉curve 唔會就呢個因素提升大家個分
咁A range有幾多
phy同engine好多去讀applied math course係咁屈機
我覺得你唔單止係理解能力有問題,而表達能力都有啲問題。
通常係絕對grade,overall>85有a range,大概60-100%人有a range
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞