大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
幫自己間U返臨時工summer exchange做TA
幫d鬼婆prof出grade果陣 鬼婆搖哂頭話唔明點解要禁低學生d grade

最後好似隔1%左右一個subgrade
反而覺得大學最唔公平係d人有source

雖然你會話識人攞source 係實力嘅一種,但e樣係社交能力,唔等於學術能力,成件事根本就將R source合理化

搞到連香港讀大學都係識人好過識字

不過香港就係一個咁垃圾嘅地方,根本都唔重視學術,睇下個社會咩行業主導都知
拉curve係根據統計學
估計每年既人能力都係相約
然後透過標準分佈
去除其他有可能影響既因素
例如份卷既難易度
再根據個curve去篩選邊d人係勁d
已經係好公平
暴大 major GPA唔計intro course既好似係
不過屌佢老母過3係可以third hon
因為要拉curve
問題你俾咁多a
其他人點分邊個勁
當10個人有6個人a
人地要搵最top既人點搵
咁唔代表呢件事係岩

如果係咁咩都唔洗改善啦
死傻閪
係 最on9 係佢隔離個python vba course
係簡單同易高分好多 已經好多年都係咁

變相就係鼓勵學生專登搵啲屈高分course讀 而唔係真係讀學到野同有興趣嘅course 有啲人明明一早精通個course 啲內容都專登讀返轉頭屈grade 根本同大學教育個目的原意相反 個個都留係comfort zone 望住review 搶科reg 你唔跟住咁做又好蝕底
所以唔明點解樓主貼台灣比grade嗰張圖出嚟

根本由頭到尾樓主講緊嘅問題係關gpa inflation 事
唔關拉curve事
請教下外國大學係咪都係用拉curve?
見外國無論公開試定大學,平均grading 都偏高
張圖點證明唔係拉curve?
永遠都會有人係咁屌拉curve 因為投訴個班就係同major同course最廢俾人比下去個班

利申 支持拉curve
小妹08年出世
比錢買個coursehero chegg 算撚數
鬼唔閪知咩 依家係講緊點樣完善個grading system 從而更有效提升大學教育

你不如努力d了解下個post講乜先啦
啲人小小錢都唔捨得⋯⋯
台灣大學大多都係固定80A 70B etc
我就係你哋口中1022p好彩攞左A+嘅 唔排除考試一個有彩數但你又有無諗過當有10-20%人都可以92%以上咁其實92%會唔會真係一個唔係咁高嘅分 同埋intro course一向有部分都係考你小唔小心 你唔小心咩有好小左個2%又有咩好怨

利申 讀Econ3334同你同樣情況 類似分數得B+但認命
拉先好喎

伸利水泡科frist hons+乞食中
拉curve點可能咁大個A range
香港拉curve, 其他國家唔洗拉
變左香港學生好難係成績上打贏外國學生
support

支持「係咁架啦」既根本就on9,共產黨都係咁架啦
item response theory
discrimination x difficulty
拉curve gunner先好生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞