大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
Business死硬
Engine同science尚有一線生機, 睇下你差幾多先到second up
係咪又係背ppt 吹水科 呢啲科根本好難分高低
科科都唔同
死跟 policy 比 grade 唔睇實際表現都係 on9
有班傻閪會同你講話大學請啲professor返嚟做research
唔會理你哋啲學士學位
咁證明啲問題應該好容易囉。一個prof俾分易嘅機會率,比你全班都勁嘅機會率大好多。

咁唔通另一個 prof 啲問題難好多,全班第一先得40分,咁你地大半班攞A,佢地全部B以下,又冇問題?
唔拉curve, 你地全部肥晒,阿sir 有排寫report 解譯。

上當年 未拉curve, d 學生平均分愈考愈低,想比條a都比唔到
試過讀個咩java intro course拎 92%分都係得 B
2%多一個grade 咁 有咩意思
咁係學生太差/份卷太難
至少個問題係可以觀察到,而唔係用拉curve黎隱藏問題當冇事發生
諗起都覺得on99 踩mean都要食C
高mean 1個sd 都可能得B-
所以拉curve唔係拎黎鼓勵競爭乜乜柒柒
係一個教授無時間無資源去研究評分標準
拉curve至少唔會一大堆人A+ 一大堆人炒

老老柒柒香港人咁鍾意做past paper
佢又唔可以好似外國咁年年出同一份卷
新卷又無數據
WSS
全部F
黎東華讀冇拉curve, 有d科3成人fail
有冇諗過唔拉curve會成班一齊F
HKU 一早唔拉curve
教授私下拉唔計
咁係學生太差/份卷太難
至少個問題係可以觀察到,而唔係用拉curve黎隱藏問題當冇事發生
唔會
拉curve對文科仔嚟講幾撚重要...
咁唔拉curve 就篩選唔到?
我睇唔到拉curve 比其他方法為特別公平
相反拉curve 係未考已經假定有一定量既人攞垃圾分 但我相信每年人既能力同心態 屆屆都明顯唔同
分布唔同
拉curve 既假設其實會唔會係唔分平?
有少數真係唔拉既
同埋course好少人時通常都唔會拉
但有d大course TA講明話係service course所以會拉
或者CC prof唔小心爆左話之前太多A department有野講,今年要減下
如果拉curve
60% A
30% B
5% C
remaining D

估計無人會屌

個問題根本唔係拉curve
係比grade太harsh
統計學嚟講其實每屆都差唔多
你係咪用返拉curve既結果講每年差唔多
mean median係差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞