大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
我咪正正響烏托邦讀緊書
同感 完全係以前讀U會發生既事

past paper又唔會主動俾 要r source r番黎
mid-term淨係俾個grade你睇 錯左邊度又唔知 又唔俾答案 咁樣下次咪一樣唔識?

俾grade仲on9 我試過讀過最難果科 全班幾乎冇合格 連學霸都係50分多少少(合格) 但已經攞A 其他人淨係寫少少野就仁慈d俾個C 咁既教學做黎有咩意思 為深而深專登刁難學生又學唔到野

唔怪得點解人人都話俾錢買沙紙 搞到知識咁廉價
科大畢業生輕輕路過
科大跳完磨姑輕輕飄過
請推論歐洲同香港點解有可比性
1.香港人習慣競爭,唔拉curve依然勾心鬥角
2.取消拉curve d人就唔會死讀?太睇少中小學填鴨教育
3.take junior course點解唔係透過ban 左呢個行為解決??亦唔明呢個同拉curve有乜關係
sosad
自己食開屎就想下一代食屎,仲話食屎係傳統要keep落去咁款
暴大hon 都係拉curve
上年3.6 可以first hon 下一年跌返2nd up
D人defer 多一年讀多幾個intro course 又拉返hon
好撚多人唔識分normative statement同positive statement
姐係黃子華既係咁架啦,好出奇呀
台灣都係學店
其他麻麻,但都幾肯定台大唔係學店
香港人太英文本位,見人地ug中文教就話廢,得啖笑
返工努力return唔係人工而係經驗
返工為左貢獻社會,有績效唔代表加人工
台清交 淨係research output都屌打香港三大 質同量都係
50條MC, median 45條,答到43條都要拎B- dllm
香港個所謂ranking都係靠食老本+"international students"
不過有幾international大家都知
認同, 同埋個PICTURE 好撚細
塘水滾塘魚真係好ON9
港獨ranking可恥 以國際化之名行分離主義之實
有班社會達爾文會屌柒你唔夠人勁
老闆:俾機會你學嘢
拉curve 其實冇咩問題,個比率閪先係大問題

同樣,水平參照又唔係一定公平,個prof 鳩改,比到個個勁低分,一樣死得

就好似polyu applied math 個angus咁,屌佢老母比到個個唔係c 就d 拉低曬gpa,搞到啲人勁難搵intern
學渣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞