大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
其實absolute grading 本身都係由distribution 定義出黎
舉個例 呢科
70%+ A
65-70 A-
60-65 B+
55-60 B
...
30- F

咁個問題就黎 點定義一開始個70%係A?
咪又係靠以前既distribution 推算出黎 本質上都係拉curve
只係可以同埋上幾屆一齊拉條線出黎 定義個absolute grading
咁你咪完全無視左學科之間既差異攞
當到全部科=你果科

事實有啲科40% 已經攞A
你又係度鳩up 即係份卷出得難囉
我屌你老母你明唔撚明學科之既係有差異架姐
同你講都晒鳩氣
我間唔拉curve
上個sem有一科全班最高係B+
拉curve 係assessment 同admin purpose....
唔搵curve 都可以mid term 同exam set 題目令你地fit 個curve
咁不如出排名算啦
grade明明係用黎評估表現去唔去到某個程度
為分高低而壓grade根本on9

你個例子咪就係拉curve 問題所在
明明兩件貨都係A range
差個0.1%就比你講到一件A一件B咁
反映唔到件貨真正嘅效能
識個教授好有年年改final 防人操卷/矛source
俾啲學生屌返佢killer
都係一個標示系統啫
A代表頭20%,B30%,C50%
同大學d hon 有異曲同工之妙
我唔需要知到真正既絕對效能,只需要知我係可選擇既選項中最好既選擇
人類社會都係人比人架喇
以前我個老細係咁
不過佢真心為學生好,佢嗰課幾實用,唔想學生靠操pp學嘢
另一方面比grade唔算harsh,overall黎計
蝌大可以最高C range
唔好癲啦, 世界頂尖學府一樣有 curving grades 去篩選the best of the best 既人讀master phd

咪以為absolute grading 係curving grades 既相反, 其實都係其中一種relative grading, 因為absolute grading唔係按照當屆學生表現「調整」, 一定會引致不公情況
50% 算係average 先得C
咁低gpa點入pg
你低GPA 仲有咩資格入PG?
最慘gre都未必彌補到
讀過UST就知
5-15% A
25-35% B
45-55% C
個分踩 mean 係C+/B-
咁有幾多f
D同f唔一定要有
咁想pass都幾易
係,不過易爛grade
如果唔想追hon,唔想exchange 唔求scholarship 既話係讀得好輕鬆既
我唔需要知到真正既絕對效能

巴打你做邊行
即係有一樣野我唔需要知道你掂唔掂,你勁過其他人就得?
同埋你個標準係得:
同校;
同屆;
同科;
單一標準;
先成立咋喎
上面任何一樣唔同已經比較唔到
其實覺得最淺嘅語言班應該有個入學test
唔合格先可以入讀
但係台灣嘅成績表有班排名其實呃唔到人
以前我係Berkeley 讀engine, 未見過有 absolute grading嘅班。所有ug level都係拉curve, average set係B or B+。 到pg level, 依然係拉curve, average set係A- 。
其實用actual score仲實際 呢家幾秒就拉到份mean plot 出黎一目了然
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞