大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
我知香港行拉curve制嗰下覺得好sad 係咪唔識都唔會有人幫 個氣氛咪好差 我喺外國讀都成日俾人幫 有啲嘢都係問同學先明
商科有啲工要睇gpa
唔過某條線嘅話連cv screen個關都過唔到
學到幾多知識都冇用
識少少,日日超市買嘢又見到廣告,點都會識啲
又唔喺無人肯幫嘅 但出cheat嘅人會好多
本身大學普及化啲人已經廢咗好多仲想放水?
絕對同意
之前讀u 想學日文take d初級班玩下
結果比班major 讀日文既人屈grade
Overall 應該有80% 以上分
但最後拿C 爛左grade
利申一大econ cg4.0
究竟你明唔明白拉curve 同absolute grading 嘅分別同意義? 我睇咗咁耐 其實你有一部分係埋怨緊其他地方grade inflation 而香港inflate 得唔夠人勁 所以香港學生不幸
呢個係grade inflation 嘅問題
同拉唔拉curve 根本冇關係
你咁鍾意absolute grading
你覺得會公平咗?
個個sem 份卷難易度唔同 一時好難一時好易
啲professor 教學質素又相差好大
唔拉curve 就真係唔公平啦我話你知
唔通今年佢出難咗 全部人個分都去唔到A range個absolute分 就唔可以比A range?
今年佢教得差 大家個分都跌曬 又要學生負責?
就係absolute grading 有問題先會用拉curve 嘅方法嚟比grade
你講咩用absolute grading 可以反映教學質素根本bullshit
你睇下個考試分咪知囉 聰明
我睇到你讀少少econ 就喺度講econ 真係尷尬都打冷震
咩positive statement normative statment
Dse 雞都嫌尷尬唔會講啦
再講 拉curve 都從來冇定死話要幾多%人一定要C 咗佢 要D 咗佢
個分佈都係可以adjust
見你大家一齊考得好 可以唔比D
轉比30% A 50% B 20%C
Absolute grading set 死咗條線 根本就係弱智
人地就係要係要係入邊分邊個最勁
日文大把人N1 報 introduction course
了解下點解要俾grade呢樣野先出黎up啦
想玩下可以去sit 堂/出去學架嘛 唔洗拎自己gpa 嚟較飛
你都識講人地勁好多 如果人地勁好多但大家都一齊A曬咁咪唔公平
Grade 存在嘅意義就係用嚟分程度
如果全部人都一齊A 咁個grade 其實冇咩用 最多用嚟等大家開心下
宜家美國啲grade inflation 就係咁
大家都知個grade 反映唔到乜嘢
表相其實就大家要用其他方法 搞好多活動/case comp/開start up /砌profile
同意你講grade既作用係咁
但如果往往咁樣去處理
開intro course 唯一作用係比d精通既人去屈grade 而唔係比人去學

本身讀之前有心理準備被屈grade
但冇諗過一班tutor 20人大部份都係咁
又中又英睇到好身苦
你標題咩黎?
拉curve 好撚on9
頂尖學府都好多時拉curve去評估當屆嘅叻人廢人
本身honor制度就係想分等級拔尖
咁佢地係咪都好撚on9
邊個國家
係咪讀pg
樓豬裝模作樣係咁,我平時全中:

曲線本意係鼓勵競爭,大家搏盡成為最前既百份位,實際係搞到好多人諗盡用學習以外既角度黎升
一係高年級生走返去選擇自己/類似主修科目入門班,自己學唔到野之餘塞住下面班人
一係死讀爛讀,用返中學模式黎將所有野硬吞曬,為左領先人地個少少邊際回報犧牲唔對等既時間
一係勾心鬥角,將本身應該互相交流知識既環境,反而要搞資訊不對稱,單純用資訊優勢黎贏人
成個過程就係惡性循環,加上香港唔跟外國等級通漲,成個分佈睇落更加差,好反感

而且無論絕對分數係咪好低,都係固定分數比例呢件事會隱藏左教學質素同學習成效。
可能係教授教得好差/學生學得好差,全班平均~五十分,六十分條友已經有甲等,成個比例同平均 九十分既班一樣時,校方就冇辦法確實睇到教學質素,反之亦然(美中台就係另一個極端)。

而家響歐洲讀書,雖然都表明唔會跟等級通漲,政府規定講到明咩程度就咩等級,而且所有資訊公開透明,唔會好似香港咁又隱藏 歷屆試題又唔講明確範圍,鼓勵學生互相合作一起學好齊齊,確保大家就算起點唔同,終點都係同樣地可觸碰
pg Dutch-speaking
咁點解係入邊仲要分邊個最勁?你估仲係中學?勁人入大學唔淨係分高低,仲有發展自己嘅career,用分數去分入面嘅人嘅高低根本無撚用。 所以好多honor course都會用翻absolute grading
但事實同努力無乜關係
同天份資源大關係啲
好簡單
俾個簡化既例子你
某公司每年會係呢個course 搵最勁個3個人
請佢地加入自己既公司
如果每年都大量人拎高grade
咁人地點揀?
又晒時間做多次test?
唔好玩我啦,咪interview囉,調返轉你用拉curve都係要interview,同埋依家好多公司都係睇你係咩大學讀咩科,gpa都係做參考,最後請唔請都係睇interview,因為只有interview先分到勁定廢
你就真係唔好玩啦
Interview 俾到人既係係主觀標準
拉curve得出黎既grade就係相對客觀
係呀gpa係做參考最後都係睇臨場
但有冇諗過人地望gpa已經否走左好多人
一百人in一個post真係同你in晒100個人咁晒時間咩
屌 你以為係睇gpa,依家咪又係睇咩大學讀咩科去foul人,同埋公司啲in人咪又係問翻科目相關嘅野,對於interviewer嚟講仲客觀,重點係依家拉curve揀勁人其實已經失左效,你高grade唔代表你勁,因為可能你嗰course/間大學係廢,反之亦然,咁做乜要增加學生負擔

我係ust grad,我讀嘅course一半都係absolute grading,而嗰一半表現通常都比較好

llb都有人出貓
心諗你地唔驚第日真係唔識做㗎咩
你明唔明個係公司既角度
你唔會夠時間去in晒所有人
一定係揀d係學校已經表現好既人去in然後再揀
咁點樣分一個人同其他人比個陣勁d定廢d
就係拉curve
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞