大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
我記得TUM唔算手緊,gpa只佔1/3,其他睇你ug有冇讀齊佢要既科,personal statement同interview
如果有讀齊科同application正正常常既話,就算2:2都有機會,不過唔知ching咩科
當一間學校 absolute grade, A 係77%, 一間學校係85%, 一間係90%. 你就會覺得拉curve 係好啲。 因為起碼俾人知道你係個間學校同屆有幾top.
讀得差會扣gpa呢個少癲
off topic你有冇學丹麥語
jeg er dårlig på dansk
唔覺
https://www.scholaro.com/pro/Countries/Zimbabwe/Grading-System
佢哋痴線到有個tier叫worthless
佢意思係同津巴布韋幣一樣通脹法
每次考試份卷都唔同
用absolute grade 就好取決於出卷既質素係咪穩定
我記得當年我朋友有向prof指出一件唔公義既事
副院長同佢講 "Welcome to our real world!"
之後大家明 交戲grad到就算
其實最大問題係香港啲大學好多assessment嘅嘢都唔透明
咁講真大學好多科入面都九成勁人 唔係咩極端例子
ikr 但係我印象中非洲好多國家俾grade同讀書都好harsh
我大部分course d 分都係出唔齊,final exam嘅分更加係一次都冇見過
Tum冇報因為打過電話問,我嗰科要喺5月尾交齊德文成績(不過有個印度fd報另一科就可以遲交)

其他uni就肯比我9月交
second low加讀齊required course就可以入到
其實香港平均grade係幾多
德語區睇分唔睇honor
3.5 first hon 同3.6 second up 比,3.6高分啲
同埋course matching佔一半比分(香港engine科好多都唔齊),90%match算安全,不過要入學之後補讀,另外有啲require有pj exp in specific field同工作經驗
好怕d機心重嘅同學,成日想你考得差就開心,仲要扮好人安慰成績差嘅同學,好嘔
支持, 利申 歐洲地獄大學讀緊書
我想問返啲香港人,東京大學用日文教算唔算係廢
其實語言唔係一個問題,人地根本都唔care呢樣嘢,最main係啲research喺全球引用率,數量多唔等同質素高
成班on9只會衡出黎話現實係咁, 快d妥協
但從來無諗過制度上既問題, 明知呢種制度會造成壞風氣, 由學校開始改革唔係好事?
識唔識當地語言

你係真中二病傻西嚟喎
完全封鎖先
睇撚到我頭皮麻痹
根據你以上留言
只可以反映你文字表達正常
但對文字上嘅理解能力方面係極差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞