大學比grade拉curve真係好撚on9

330 回覆
795 Like 55 Dislike
拉curve本意係鼓勵競爭,大家搏盡成為最前既percentile,實際係搞到好多人諗盡用學習以外既角度黎升grade
一係senior year走返去take自己/類似major既intro course,自己學唔到野之餘塞住下面班人
一係死讀爛讀,用返中學模式黎將所有野硬吞曬,為左領先人地個少少marginal return犧牲唔對等既時間
一係勾心鬥角,將本身應該互相交流知識既環境,反而要搞資訊不對稱,單純用資訊優勢黎贏人
成個過程就係惡性循環,加上香港唔跟外國grade inflation,成個distribution睇落更加差,好discouraging

而且無論absolute score係咪好低,都係固定grade比例呢件事會隱藏左教學質素同學習成效。
可能係prof教得好差/學生學得好差,全班mean~50分,60分條友已經有A,成個比例同mean 90分既班一樣時,校方就冇辦法確實睇到教學質素,反之亦然(美中台就係另一個極端)。

而家響歐洲讀書,雖然都表明唔會跟grade inflation,政府規定講到明咩程度就咩grade,而且所有資訊公開透明,唔會好似香港咁又hide past paper又唔講明確範圍,鼓勵學生互相合作一起學好齊齊A,確保大家就算起點唔同,終點都係同樣地approachable

全A但有學生反映教學問題時學校會interfere,反之全F但prof能justify教學質素時,問題出係學生到學校都唔會有意見。甚至對成績唔滿意係可以要求換出卷人重教重考,確保個prof本身導致既bias係最細

我都強調求學唔應該求分數,但我同時都認為評核本身係要比有努力既人應得既野,同埋反映真實情況,你去到邊就如實報告你去到邊。如果努力同回報唔對等,只會減低大家既incentive,長遠就係discourage緊學生既主動性同彼此既互動
不要再說了
努力同回報不嬲都唔相等
只係個人層面下成正比
世界上就係有d人唔洗點努力
但佢就係掂過其他人好多
https://youtu.be/hMloyp6NI4E

Grading on a curve is evil
中二病懶看透世事就出返去啦 人地都唔係講緊呢樣野
點解將個grade睇咁重
唉屌前幾年睇ptt,grad cafe堆application好自卑,以為自己係咪真係咁廢技不如人,個撚個爆4,好驚冇學校收
結果一睇,我屌你老母咩

而家響歐洲先發現自己唔係真係咁廢
你自己睇最後個段
咩叫應該俾努力既人回報?
姐係好努力但做到屎咁都要高分?
而家講緊實際學習成效,咪偷換概念
如果你好努力都達唔到“公開透明既標準”既話,咁代表你唔適合讀呢科
有d course 完sem都未排assignment/midterm/final grade
grade=學習努力既return
人工=返工努力既return
經濟學上(至少資本主義情況下)幾多成功付出就有幾多收穫,成個system先健康

或者用例子答你,我同你係sales,假設外部經濟條件冇變

我地今期業績都好撚勁,我幫公司賺多20%,你幫公司賺多20.1%,結果公司加你30%人工,只加我10%人工
我地下期業績都好撚廢,我幫公司賺多0.0002%,你幫公司賺多0.0001%,結果公司加我30%人工,只加你10%人工
唔撚make sense架嘛
其實拉curve 已經好公平
排除左好多唔客觀既因素咁俾grade
臺灣直頭係grade explosion個個爆4仲誇張過美國
學習努力return唔係知識而係grade
我仲要捱多幾年
點樣公平?
assessment原意係absolute地睇你地班人有冇達到既程度
結果用percentage時大家差唔多勁同差唔多廢既assessment出黎係一樣
已經講左incentive既問題,工作本身都係為左貢獻社會同完滿自己,但經濟學話左比你聽實際既return更能鼓勵效率(that's also why communism fails)
另外現實想繼續學習知識就係要靠同其他system既人競爭
我努力學習就係想繼續上phd入academia學習知識,但成個系統就係同學生為敵
我學渣都係拎C range
點樣唔公平
俾grade 個目的係篩選
拉curve 就係最公平既方法俾人分咩人勁d咩人廢d
差唔多勁同差唔多廢咪同一個grade囉
台灣既EE A+等於香港既A同B加埋,痴撚線
加上本身簽證簡單好多,台灣人要去美國留學易過香港人好多倍
好在而家部分top少少既大學開始會睇呢樣,中印台既grade開始貶值
好撚on9,閱讀理解有問題唔好衝出黎柒
點解我一直以為你已grad
學得差應該攞C
但而家係學得差有可能攞A,B,C,純粹取決於其他同學係咪差過你
大家咁話啦
唔夠人勁就係爛grade嫁啦
樓主讀過幾多econ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞