有冇跑步撚入嚟吹下水(2)

947 回覆
11 Like 3 Dislike
nike outlet執對pegasus平平地試下先啦
買咁貴慢跑都哂左對鞋 貴鞋又唔代表保護特別好
揀對顏色好睇D就算遲下放棄都可以當出街鞋著
Pegasus 求其一代?
而家應該得37
如果有turbo2都可以一試
然後你發現 少數話自己都有跑開既
開kipchoge既pacing
好耐無跑,近排gym想減脂
最多一次過跑2-3km
lm我都想換跑鞋 , 唔想太貴唔啱feel就浪費
pegasus其實係點嘅定位

我普通跑一星期兩三次,冇追時間,4至5km , 70kg,著緊舊嘅nike free好殘
萬金油
跑快少少又得, 慢跑又得

唔算太重, 鞋底算係幾舒服

你跑距離唔算太長, 呢對夠做
三個月前開始每星期跑兩至三次 每次35mins
跑咗一個月左右左邊膝頭行樓梯會戚住戚住痛
休息兩星期之後無事 之後跑幾次又嚟料 keep 住loop
其實是咪跑姿唔正確
我都係⋯而家連坐係到都間中有刺痛

諗緊作個理由睇醫生照下mri claim保險⋯

有無傷患巴打分享下?
想找手鬆既醫生
我見樓上asics kayano舊款減價會抵

對比pegasus outlet

其實兩款價錢大概係咩價位
想問下跑開既巴打點處理跑到腹疼既問題
由中學到依家都係跑親都疼
又唔係冇力冇氣 但疼到跑唔到
想問
新手跑步 跑2-4km就收皮

本身着Pegasus 36慢跑
但前幾日行街試左Zoom Tempo Next%
覺得好彈好舒服就買左

但唔知係咪回彈力好強 自己就唔覺意跑快左 然後好快就好攰。其實新手慢跑係咪唔應該着呢啲競速鞋? 買都買左,唔怕浪費既但我怕唔適合
新手唔應該咁快著有板既鞋好易傷
練好肌力、姿勢先
跑黎跑去都好似無咩進步
跑一陣就攰氣夠但對腳好攰
對鞋確實係練速度
不過都算易控
習慣下就ok
好舒服行路定跑步都係彈彈下
Itbs 可以google睇下
肌力未達水平 你腳腕會好快傷
腳攰好大機會你用錯力 你係咪用左小腿推個人向前
跑之前食少少野打底
鼻吸口呼 痛個陣放慢腳步放慢同加深個呼吸 有咁深得咁深
唔知唔識
有時feel到小腿肌肉攰
就會轉用大腿肌肉多啲
然後腳板都攰

可能我唔夠持之以恆啦
過兩日再跑下先
我食完lunch 3粒鍾之後先去跑覺得係D野食仲頂住我
長跑係用core肌肉 正常大小腿都唔會好攰
因為你話氣夠但腳攰 即係你配速都唔算快得去邊 照計未出乳酸
建議你搵啲識跑嘅朋友/跑班學下啲基本concept先
我有個朋友又係咁 佢出去聽左一兩堂已經由跑2-3k就攰變到跑到10k
你好瘦?
可能脂肪太少保護唔到內臟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞