latex support講左幾年都未有

31 回覆
4 Like 0 Dislike
畢業都未有

最早係我話要加

屌仲俾人負評
[學術撚][連住尼]求加latex按鈕
https://lih.kg/azwwcT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

2017年尾
支持
老實講真係有需要有心睇打code都得
但有幾多人識
btw香港undergrad興唔興要你用latex打份功課
爭好遠喎ching
香港ugrad 唔教latex
功課要用word
竟然
咁support黎都冇用,用得既都用開肯本唔洗compile
你都係要打math姐下嘩?
唔興
吓 唔compile俾狗睇
咁你打完條equation compile唔到都係睇code fix
定你用開成個word咁直接打個d?
唔同人有唔同習慣嘅, 淨係spacing同bracket嘅習慣都會令段code好難睇
咁你上蓮燈係睇equation定fix code呀?
Latex未Compile根本就核突到爆
你地係咪淨係要黎打math?
我真係未見過\sum, \prod, greek alphabet同某d operation(例如set operation \cap, \cup), _, ^係唔夠
有需要用到\bar, \tilde之類既我都未見過
matrix你用matlab d syntax識既人一般都明
我唔係好明你覺得好有需要既情況係邊d
我求其上math stackexchange搵:
$$m(\{x \in E \;|\; f(x) \geq \lambda \} )= m(A) \leq \frac{1}{\lambda}\int_E f $$

$$=\frac{1}{4}\int_0^1\frac{\ln t\ln^2(1-t)}{\sqrt t\sqrt{1-t}}dt=\frac{1}{4}\frac{d^2}{db^2}\frac{d}{da}\int_0^1t^{a-1/2}(1-t)^{b-1/2}dt|_{a=b=0}$$

唔render吓點睇 你自虐狂?
真心,呢d好易睇喎
$$m(\{x \in E \;|\; f(x) \geq \lambda \} )= m(A) \leq \frac{1}{\lambda}\int_E f $$

$$=\frac{1}{4}\int_0^1\frac{\ln t\ln^2(1-t)}{\sqrt t\sqrt{1-t}}dt=\frac{1}{4}\frac{d^2}{db^2}\frac{d}{da}\int_0^1t^{a-1/2}(1-t)^{b-1/2}dt|_{a=b=0}$$

我示範俾你睇下可以點打得清楚d:

m({x in E : f(x) >= \lambda})= m(A) <= (1/\lambda)*\int_E f

= 1/4*\int_0^1[(ln(t)*ln^2(1-t))/(t*(1-t))^.5] dt = 1/4*(d^2)/(db^2)*(d)/(da)*\int_0^1[t^{a-1/2}(1-t)^{b-1/2}] dt|_{a=b=0}

利申:平時email就係打d咁上下既
你明唔明易睇 / 睇得明 / 易睇啲,個分別係邊?
即係我想講,d數要寫得清楚個重點唔係喺la唔latex度
係表達能力既問題
即係你講野唔清唔楚,俾你用latex打到靚一靚都係講到1999
你講野清楚既,冇latex你都可以清楚易明地表達你想講既野
明未?
I would like to know if function $$f(t)=\frac{4\sin(t/2)}{5t^2(1+2t^2)}+\frac{3}{10}\exp\bigg(\frac{4}{1-4it}-4\bigg)\cos^6(2t)+\frac{1}{2(1+t^2)}$$ a characteristic function of any random variable, i.e. there exist random variable $\xi$ such that $$f(t)=\mathbb{E}e^{it\xi}.$$ I have no idea about solution of these problem.

我求其上mathexchange搵既你覺得上定下易睇啲無論你熟唔熟識唔識latex都好點都係compile左之後易睇啲無錯我寫文可以完全唔隔行完全無標點符號都一樣睇得明寫code可以完全無空格naming全部用x,y,z都可以但讀者要額外腦力去處理諗唔到有latex support有咩壞處
你講易睇冇意思,因為compile出黎一定係最易睇最接近平時睇開既

兩樣野
1. 連登有冇mathexchange既水平?
Not even close, 呢度d人連字都唔識睇,問題都唔識問
我真係未見過有formula複雜到唔用latex打會睇唔明
如果睇果個話我淨係睇latex既姐,其他唔睇
咁果條友都唔方有心機同你討論
不如你俾個*連登*既例子係必需要latex

2. 唔係講緊睇得明就得
所以我成日覺得,連登仔最fundamental個問題係根本理解能力=0
表達能力都唔見得好
我由頭到尾講既就係,你係可以係冇latex support既情況下表達得易睇清楚,令有心睇既人明你講咩
我上面都示範左,冇latex咪冇唔好打\frac{}{}囉
唔好用\big, \bigg, \Big, \Bigg, \quad, \ ,之類for aesthetic purpose既command囉
邊d係乘唔清楚既咪加返個*囉

我開始覺得冇latex support係更好,因為可以train下你地d表達能力
其實我不嬲唔係講睇唔睇得明/係咪一定要
而係講緊會「更方便」/「有會好過無」
而我相信所有人都同意「有好過無」
當然呢個功能受益人數係極小眾
咁提出需求等望遠考慮下成本同效益都唔係壞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞