Cambridge 畢業藍絲Sabrina Chan出軌 (4)

1001 回覆
101 Like 12 Dislike

Sabrina由細到大個人生目嘅就係要塑造一個令人以為係無可挑剔嘅完美人生。

不論學歷、家庭背景、樣貌、身材,就連老公(亦會影響埋佢未來仔女嘅品質)都係以作為佢人生裝飾品為大前提去揀。

淨係睇佢自己一手策劃成個求婚,買埋戒指比自己扮係條仔買,再扮到好surprise,好幸福感動,就知佢係一個所有嘢都係做俾人睇嘅人。

其實好多人以為Damon係紅二代,或者大陸有錢人,但係其實佢只不過係一個普通中產ABC,成家係大陸知識分子後代,好多年前移咗民去美國。其實佢啱啱嚟到香港嗰陣時,只不過係一個鄉下佬,成世人未見過好似Sabrina啲朋友過開嗰啲紙醉金迷嘅生活。

Damon係神童,鋼琴彈得好勁,讀普通美國公立中學之後入哈佛,靠自己係金融界撈得幾好,加上算得上係高大靚仔,所以Sabrina先會覺得佢嘅條件符合做佢人生裝飾品,同埋未來仔女嘅基因提供者。

Damon冇家底,呢樣亦都係Sabrina覺得美巾中不足嘅地方,因為佢覺得自己deserve一個所有外在條件都完美嘅人做老公。但係好彩佢係美國華僑,Sabrina啲friend唔會太考究佢家庭背景夠唔夠資格同佢哋玩,淨係focus喺佢學歷嗰度。如果只係一個讀書好叻嘅香港中產,Sabrina係絕對唔會睇得上眼。

Sabrina如果想嘅話,相信都可以嫁到入頂級豪門,但係通常啲豪門富二代都係甩皮甩骨,做唔到佢嘅裝飾品,同埋好多時啲有錢仔脾氣好臭,唔會受佢擺佈(例如四太個仔)。所以Damon只係佢喺平衡各因素,包括自己青春有限,所揀出嚟嘅最optimal裝飾品。

利申:識佢哋兩個,唔熟

Credit:習近平思想巴打
有啲人係埋唔到堆就點都係埋唔到同林作一樣
其實Sabrina Chan有無真實朋友?
女性朋友就應該冇啦, 狗公就大撚把。
有冇人幫手Cap返之前啲重點
MMC果d算唔算
上一個post有人講Nicole wong,佢最近搬咗去Sabrina個幢住

岩岩google 左!
唔怪得想入豪門啦
佢勁! 泊到個好碼頭生埋仔
Bowie 老竇,名副其實嘅老千蝗蟲,好多人血本無歸。
我都Google左
點解Sabrina Chan會同呢d人做朋友嘅

自己就沖闊佬,偽善。呢啲就係所謂上流社會。
咁佢成唔成功有無男朋友?
暫時一個都冇, 比sabrina 食晒
偽善了解
扮有錢都叫上流社會?
搬返「習近平思想」巴打嘅insighful分析過嚟

多謝大家咁支持我嘅人物分析,見講開MMC,再同大家分享吓:

好多人唔明點解MMC好人好姐會林作拍拖,其實呢樣嘢好大程度涉及英國留學生嘅權力架構同埋MMC本身嘅性格。

英國留學生圈子嘅階級觀念極重,當然最多人想黐想埋堆嘅就係權力架構入面最頂層嗰班。呢班人係豪門望族之後,或者好願意洗錢嘅暴發戶仔女。講緊嘅唔係住半山嗰種有錢,而係福布斯榜有排名、old money大家族後人、商界名人仔女(經常上報紙雜誌嗰種)、或者喺夜場可以一晚攞十幾廿萬出嚟請人飲酒 啲錢唔知邊度嚟嘅new money新香港人。

即使你入到牛劍,都只不過係代表你有同頂層嗰班人玩嘅入場券,佢哋可能會俾返幾分薄面你,但係要真係哋埋到佢哋堆,係非常困難嘅事。大部份埋到堆嘅都係中學時期已經混熟 — boarding school/聯校聯誼/friend搭friend,然後每年暑假返香港一齊劈酒。當然,唔係自細認識就一定會埋到堆啦,女嘅要好似SC呢種風頭躉,男嘅亦都要有社交貢獻同埋非常識做。

去到大學階段,頂層權貴通常已經有自己嘅既定social cliques,對新認識嘅人亦有一定戒心,要同佢哋做朋友並唔容易。

林作雖然唔係屬於最頂層呢批人,但係佢由中學開始同呢班人一齊長大,佢亦都好識玩呢個社交遊戲,所以一早埋到堆。

On the other hand,MMC一直都係接受本地教育,背景中產,唔識打扮,唔買名牌,上大學之前都係埋頭苦幹咁讀書,唔會接觸到英國嗰批頂層留學生。本來喺香港係要風得風嘅尖子,去到英國之後,喺留學生嘅社交權力架構入面,MMC只係淪為一個平庸普通嘅路人甲,喺社交地位高嘅人眼中,佢同其他讀書好叻入到牛劍嘅香港中產nerds冇分別 —— 頂層權貴係唔會知道佢會考10A,即使知道,都唔會appreciate攞10A有幾叻,有幾難,因為佢哋中學全部都係讀boarding school或者國際學校。同埋每年其實有好多港人入讀牛劍,喺眾多牛劍學生裏面,你係唔會被人以成績區分,而係以樣貌、打扮、有錢程度等區分。所以喺SC嘅光芒底下,MMC只係一個透明人,唔會受到社交圈子裏面最受歡迎嗰群人關注。

當然你唔需要同最頂層或者最受歡迎嗰班人玩都可以結識到一班好朋友,有一個好開心美滿嘅留學/社交生活,但係MMC就係一個不甘平凡嘅人;對於SC咁嘅queen bee存在,佢一方面想做到人哋嘅做朋友,但另一方面其實非常妒忌 —— 佢渴望得到同SC同等嘅社交地位。此外,同林作一樣,MMC唔想寂寂無名咁過一生,佢渴望俾全世界知道佢有幾叻、有幾好,佢先係最值得注目嘅天之驕女。

林作係MMC一開始打開自己社交圈子嘅橋樑。透過同林作拍拖,MMC終於有機會同頂層權貴同埋最受歡迎嗰堆人一齊玩。不過真正接觸到呢班人之後,MMC發覺佢哋大多都只係視MMC為林作女友,唔會特別關注或者賞識佢。

大學畢業之後,MMC預料即使自己入大公司,有高薪厚職,成世人都應該只係一個生活無憂嘅中環精英,始終冇辦法成為世人嘅焦點。加上當時投考嘅公司有唔少都唔收佢 (e.g. McKinsey, various law firms),MMC於是決定take a risk去選黨姐,佢相信即使選唔到冠軍,都可以因為自己嘅亮麗學歷而得到名氣同關注,為自己建立真正屬於自己嘅社會地位及人脈。

自從奪得黨姐冠軍之後,MMC變成一個全港都認識嘅名人,而且由於社會對佢嘅評價算係幾正面,MMC喺舊時英國識嗰班人裏面嘅社交地位亦因而大大提升。嗰啲從前當佢透明嘅人會爭住邀請佢出席自己嘅社交活動,甚至政商活動,曬合照,曬自己係MMC嘅好朋友。MMC雖然唔可以被界定為一個藍絲,但係佢無比享受名氣為佢帶嚟嘅社交地位同埋權貴朋友對佢嘅關注重視。亦因為咁,即使MMC心裏面唔同意好多藍絲價值觀,但係佢更加著重融入權貴圈子,更想繼續向上爬。

MMC鍾意大眾嘅掌聲,想定位自己做名人界嘅清泉/智者,而且一向鍾意展示自己嘅與眾不同,所以時不時就會發文講吓自己嘅各種「敢言偉論」,分享自己對事情獨特嘅見解,尤其鍾意懶係挑戰社會制度或者框架 (呢一點同林作係同出一轍)。我話「懶係」,係因為呢啲所謂挑戰制度嘅言行只係流於「名校高材生入娛樂圈」、「批評性別歧視言詞」同抽水文之類,比較激嗰次就係 —— 去有錢仔屋企搞嘅生日pool party (請柬上寫明自備泳衣),MMC由自己屋企出發但係選擇唔帶泳衣,去到嘅時候先突然改變主意想遊水,於是除剩自己個紅色CK bra,再問主人家借咗條波褲,就跳落水游。知道在場人士可能會質疑佢點解咁做,於是MMC即場發表咗點解bra同bikini top其實係冇分別嘅偉論。

黨姐MMC一路以嚟嘅言行只係佢權衡點樣將個人形象最大化後嘅結果,如果形容佢係敢言嘅話,就真係侮辱咗嗰啲因為作出對抗極權嘅言行而影響自己前途、自由、人生嘅香港人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞