止蝕派又輸。。。

258 回覆
77 Like 139 Dislike
年頭甚至上過14x
賺得少唔放
跌左一段唔敢加倉
咁都有得番家鄉有突仲想點

好多科技股番唔番到家鄉都唔知
但appl唔會番唔到
唔係講我,我比如姐
傻仔玩short ,高手玩long
我就揸咗3年幾,$160入未拆之前,經歷貿易戰同舊年大跌,一股冇放,樓上條友發癲係戇鳩仔,抵佢輸錢
只係望住股價做買賣冇咩意思
啱呀,sh長渣就咁入已經得啦,遲早會上番,總有d傻閪俾股價影響自己心情
我覺得唔洗分得咁清 sh 定止蝕派
有啲股防守能力差咪止左佢
然後 sh 其餘果啲囉
佢咁撚廢我都唔賣唔係SH係咩?
同埋呢大半年人地仲係龍市(係呢2,3個月回調下),期間人地幾十,幾百%上左
你老味aapl夠膽負回報?唔係垃圾廢老股係咩?
丫唔係,係廢老都屌打佢,brk 今年回報已經27% 你好唔撚好意思丫aapl
公你輸,字我贏
你咁勁預言家咁款 咁依家仲唔孖盡佢? 炒股睇番轉頭仲要有倖存者偏差
不了
都係果句
唔係IV高premium就一定高
你賣既價貴果時其實個underlying一早就爆左上去
睇番個execution除時賣緊20% IV做左傻仔
孖展會爆倉
短期上下波幅可以好多
但以年計已經好唔同
風險管理
而家打死都9成資金買藍籌大股,起碼大市升佢一定跟甚至跑贏,最多1成錢搏妖股/爆升股。寧願悶住贏都唔刺激輸。
我咁既投資策略洗撚止蝕
strong hold 真係必勝
三年前買咗隻妖股160萬
上年跌到得返六十幾萬
呢幾日終於升板去
一百六十幾萬
好彩冇放過
尊重啦,4%,同埋唔洗幾日無左
點把握節奏呀大佬,先知?俾你會唔會坐左大半年賺4%就走場?

又真既,應該係唔會點輸,咁大隻野,財報健康,上上落落 坐下長遠有賺既,賺雞碎囉
無引,要又穩又睇長遠又安心擺係到又預回報唔高,咁我直接買voo/brk好過,agger?
屈機
哇,咩黎
連登仔又係 驚大上大落
又要玩波動性大嘅股
所以咪做covered call 攞。大半年做covered call 坐底有10%,識玩既都會月20%
咩logic? 賺4% 竟然蠢過蝕錢。。。
跌2%就股joy要清倉
升2%就話咁鳩少去做定期啦

所以你中間冇操作 你就預自己坐得耐d
你買得股票就要經得起波幅
我都係玩開covered call. 每年額外chok 多10至15%唔難
都係sh 龍頭科技股既話我自己鍾意MSFT 多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞