止蝕派又輸。。。

258 回覆
77 Like 139 Dislike
2006年,c 係400蚊嗰陣,樓主:你5年前sh c 到而家會點?
(2021年, c既股價 76蚊)

2000年,aig 係1000蚊嗰陣,樓主:你5年前sh aig 到而家會點?
(2021年, aig 既股價 51蚊)
樓主:c, aig 呢d點同科技股比? 科技係未來 sh呢d 先係必勝

2000年,csco 60嗰陣買入sh 到 2021年, 53蚊。爭少少就可以返家鄉。

跟住樓主又會話:高追點同

ok 但你買嗰陣知隻股係高位定低位咁你一早發左達
唔好話止蝕,再驚啲嘅反手做空都得
納指雙頂個日已經入咗SOXS
你試下計下指數權重股嘅估值
FAAMG股除咗熱門嘅AAPL稍微高估之外,MSFT GOOG FB哩啲都基本上都大致回復翻合理價格
價值股個面除左某啲熱門股之外,其他廢老股都合理或者低估

高成長股,繼續跌係唔出奇
大藍籌股,泡沫哩排已經差唔多爆曬,再加上tech個啲本身高估嘅股票好多都磨咗好耐,現階段跌嘅位有但係有限,冇股災level嘅news唔會點大跌

通脹同利率對高成長股影響大啲,穩陣嘢影響未至於係毀滅性/股災level,同埋QE收水&加息一早知都一早講左2023收(市場預期埋有機會提早,哩半年一直priced in緊,所以tech先一路跌去消泡沫)

除非有股災級別嘅黑天鵝,否則除左高成長股外其他冇乜大問題,公司基本面同估值都好好,經濟面發達國家都好好

利申 唔同流派,大家賺到錢就得
618到期? 1000港紙一個月 番part time 唔好
你有3000股 ARKK 咪30000 港紙一個月。。。3000股 ARKK 都係30萬姐
前日大跌5% 上左車 機會難得
5年前SH HSBC 加做covered call 仲未跳住
所以咪要分散投資。。。
我睇股市既週期,基本面點多好,過往一年升到咁多,點都有沽壓。同埋你計漏左D 人賣股去套現買crypto
csco 你keep 住做covered call 賺左幾倍啦。
要睇你渣咩股

你渣arkk堆中小股

越遲止蝕輸得越多
好似上年咁 你做一個月 已經被人夾爆左 賺少勁多 焗比貨人 仲要做sp接番貨再玩 你啲貨係靚價咁點? 上年爆升年 你roll都roll唔切
上年開始QE 呢D 爆升股當然唔會做covered call,不過而家納指高位,又會加息+收水,expect 佢唔會大升就可以做下。唔係話下下covered call, 要睇市況。。。
我地止蝕撚話止蝕一定係最早止 一定冇可能反彈之前一日先止 永遠有得係更低位買返 總之一定贏得多過SH

請問下次頂係幾多點? 幾時到達? 中途有幾多次回調? 回幾多點?
止蝕派同panic sell 都係一線之差姐 同當初女股神一樣 唔好真係當自己係股神
好多人都好似你咁諗 留cash 所以冇可能大跌
你係醒既 買左bitcoin啦 馬後砲
我無話我醒喎
越黎越多人轉玩crypto,所以會套現。
越黎越多人轉玩crypto,所以會套現。
Covered call原意唔係降低成本咩?等跌市時都冇咁傷
無話原意唔原意,工具係死既,人係生既。識玩可以對冲得黎又可以定期收期權金又可以食曬正股既升幅。唔識玩買指數ETF 都輸。
知唔知富途係咪未有得coved call?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞