止蝕派又輸。。。

258 回覆
77 Like 139 Dislike
咪玩啦大佬 止蝕派唔會依加先止蝕啦
成個浪啲科技股冇咗成60%
真止蝕派8-10%已經離場
Covered call 可以高過成本價,止蝕低過成本價 。。。完全唔同concepts ..........
次次都可以高位出低位入返,做返十年你已經變全球首富
定期有20厘既話,我都唔會做covered call
唔關事,爆炸力高IV 就高。IV 一定就會有高價位既strike
咪又係無貨,同定期有分別?
同清蒼分別唔大

一個蝕少少,一個賺少少
如果肺炎未好 經濟未復甦 又唔印錢 國民冇錢消費 通脹點會升 甚至會跌番去六七月水平

如果肺炎未好 但放寬活動 經濟復甦 人人有工開 人人有錢消費 股市又點樣跌

如果經濟唔復甦 又要通脹升 國民要有錢消費先得 美國就要印錢

而家通脹升 好大部分都係因為短暫供應不足
供應追上通脹就會變番正常水平

所以依幾件事冇可能一齊發生
而上年一直肺炎冇好過 但股市都升得好快
cover call
case 1, 爆炒股,被人call左貨會揼春
case 2 無比人call走貨,即係隻股唔得,斬撚左佢買第二隻好過,選股有問題
你set咁貴可能最後underlying升先賣得出張option (but you are led to believe you sold it because of higher Iv)
好老實我真係唔知你可以點操作
Exactly..... 而家我帳面蝕既,靠covered call 都幫補左好多。

時機啱既話roll 埋又點話。佢個價一路升,我照樣有得賺股價。仲食埋premium賺多次。

除非我一short 佢個價就坐火箭咁升,咁就當自己唔好彩賺少咗。不過機會都好細。況且我分散黎玩,我就唔信隻隻坐火箭。
睇下佢有幾多本,話唔定得幾千。。。
cover call 個人覺得係option 入邊最唔抵玩
用大大錢幫人hold貨食粒糖
。。。。。。你都係學下期權先啦。
直接賣價內既call我覺得還可以
所以我做covered call。。。升跌市都有得賺。
賺息蝕價
你一定要成個portfolio睇先meaningful
又假升一段呃人入貨,
就算呃唔到你入,都會令你心諗好在冇止蝕,
其實不斷灌緊你呢種思想,到而家隻隻都陰咗30%
嗰啲唔係叫止蝕派
係傻散panic sell
case 1 可以roll。同埋爆炒股IV 一定高同有高既strike,咁都被人call係未夠班。
case 2 股價可以係牛皮
我一般只玩sp, 比如現價50向上sp 60, 70 咁
cover call 最垃圾,買股一定會預期大升,買埋d 5354 郁都唔郁下然後cover call ,不如去做定期
一股災成倉血,大巿轉身又只食粒糖
SH 先係王道,妖股另計。

呢句野過去廿年都害死唔少人
你要學下期權先。你D 基本concept 錯曬。
倉無貨見跌到咁個心態又唔同
特價唔買幾時買
你下下都捉到爆升股?我無你咁叻。
前兩日大家先好驚通脹加息
依兩日納指又上番去 就黎升破前低13440
消化好快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞