葉劉淑儀提議Mirror、Error北上拍綜藝 例如《乘風破浪的『哥哥』》

354 回覆
23 Like 980 Dislike
民建聯劉國勳今日於立法會詢問有關中港兩地電視節目跨境播放,新民黨葉劉淑儀提議最近聲名大噪的ViuTV藝人北上發展,「例如最近爆紅嘅姜濤、Mirror、Error,局長會唔會爭取佢哋上內地受歡迎嘅節目?例如《乘風破浪的『哥哥』》?」商務及經濟發展局局長邱騰華回應時指,現時在本地和海外競爭下,樂見本地出現「新嘅星」,又指將會吸納葉劉淑儀的部分意見。

葉劉指Mirror、Error爆紅 倡參加內地節目

新民黨葉劉淑儀其後追問,指本地娛樂產業除電影業外仍有其他範疇,「例如最近爆紅嘅姜濤、Mirror、Error,局長會唔會爭取佢哋上內地受歡迎嘅節目?」她提到眾人可以參與《天天向上》和《乘風破浪的「哥哥」》(原為《乘風破浪的的姐姐》),以擴大內地市場及推廣香港文化至內地。

邱騰華回應指,現時在本地和海外競爭下,樂見本地出現「新嘅星」。他指,除了CEPA的措施外,當局亦致力向內地推廣本地文化,又言將會吸納葉劉淑儀的部分意見。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E8%91%89%E5%8A%89%E6%B7%91%E5%84%80%E5%80%A1mirror%E3%80%81error%E5%8C%97%E4%B8%8A%E6%8B%8D%E7%B6%9C%E8%97%9D-%E9%82%B1%E9%A8%B0%E8%8F%AF%EF%BC%9A%E5%B0%87%E5%90%B8%E7%B4%8D%E9%83%A8%E5%88%86%E6%84%8F%E8%A6%8B
準備畀193開po恥笑
咁樣整死mirror error
葉瘤都識mirror
但cctvb啲人話唔識喎
唔該193 講返d 野
即刻想收編
點解葉劉咁多廢話講
究竟香港得罪呢班人d乜野
躝啦
error 上支那節目
唔敢想像
食屎啦仆街
似係做唔成特首不但只,仲比人安排咗做爛頭卒
乜撚嘢乘風破浪的哥哥
叫葉瘤上去拍乘風破浪的姐姐先
俾啲同胞撚下
193:食蟲?黐撚線國家
feel到黎緊viu會承受大量政治壓力
mirror error 「崩壞」睇怕都指日可待
大家真係要俾定心理準備
假真人show
懶係有血有淚咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞