吳若希不滿農莊貼其單人照要求刪除 網民鬧︰好大官威!

76 回覆
3 Like 154 Dislike

向來惹是非兼「把口唔收」的吳若希(Jinny),又成為網民談論的對象。早前她和家人去到元朗一間農莊遊玩,享受家庭樂。事後這間農莊將當日吳若希在農莊拍的照片,在上月24日上載農莊於facebook,並留言寫︰「多謝吳若希昨天一家大小到訪菠蘿園。」相片中只有吳若希獨照,她還笑容滿面托住腮。

不過昨日吳若希發現這帖文後,非常介意,還在該帖文留言︰「相片未經授權公開,請儘快移除。」網民發現Jinny的留言後,激發起網民熱烈討論,大部分留言都指Jinny為一張相而有點小器,甚至認為她只是「曲線宣傳」。網民留言指︰「好大官威!」、「以為自己大明星」、「唔好咁小器,做人大方啲啦」等,更謂香港沒有肖像權。不過亦有網民留言撐Jinny「都應該問過別人才post」等。

而今日Jinny見事件仍在發酵,她在自己IG story一問一答「自抽」一番,她寫︰「喂!新聞話你又俾啲網民鬧wor(喎)!」而她自答︰「係呀,慣ga(㗎)la(啦)」再問說︰「趁大家咁關心你嘅時候,嗱嗱聲宣傳吓啦。」而她自答︰「你又啱wor(喎)!」之後還提醒大家看她的頻道。

佢呢啲唔係真性情
係性格唔好
Who is her?
雖然佢成撚日都做柒事
但個農莊無問人就用人張相做宣傳
又真係唔撚岩eo
已經「請」佢儘快刪除
仲想點
你真係係問到人就post出嚟
農莊借佢黎宣傳
若雞點解冇權叫佢del
唔明d人鬧咩
同意,唔覺佢今次叫人移除有問題
btw個農莊係咪又貴又垃圾果個菠蘿園
未經授權嘅話係農莊唔啱喎
佢老公真係on撚9
咁有錢幫隻雞埋單
當年條仔明明飛左佢
但無啦啦有左 條仔傻撚到埋單
最後圍內人都笑尻佢
條仔無咩野 但衰係隻雞手上 抵比人笑
大把餐廳都有放明星合照出嚟啦,呢啲雞毛蒜皮又唔會少忽肉,你唔高興都私下pm 啦,大庭廣眾盞自己柒, 你根本唔識做人
香港無肖像權
佢又唔係拎嚟直接獲取盈利
的確係無權

拎出嚟公審就會係另一個結果
你都痴線
無問過人又拎人張相
又唔見你po之前私下pm問吳若希?
吳若希今次有咩問題
who is she
點解無權 你用係page已經係商業宣傳
我曾經幫過tvb藝人做野
的確係唔可以咁樣比人宣傳
但吳若希應該私訊叫佢刪好過直接留言
係性格真係唔好
雞毛蒜皮
我覺得佢有權叫人移除張相
但點解要佢自己出面
佢冇經紀人嗰啲幫佢處理㗎咩
仲要公開留言叫人移除,自己又唔係受網民歡迎,俾人串返轉頭其實係預料之中喎
page牟唔牟利都可以任搬龍門
灰色地帶嚟

唔係話吳若希有問題
只係呢啲輿論野佢第一句就柒撚到甩轆
冇腦臭雞
藝人係有經理人合約
同經理人打工 唔可以隨便同人做宣傳
唔係經理人有機會可以向佢要求賠錢
如果因為未經授權po相宣傳
而搞到若雞要向經理人賠錢
若雞係可以循民事要求po相既人
賠番賠左比經理人既錢

當然啦 呢單野不涉及金錢往來
上面情況發生既機會好細

但係就引申另一個問題
藝人做 宣傳 代言 係收錢
依家你未經人同意攞張相去宣傳
姐係人地賺少左錢
甚至引申令到人地見到你同人免費宣傳
覺得cheap左唔搵你 而工作減少
又係可以循民事要求賠償
或者申請禁制令
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞