人類係咪真係以為自己係地球上面地位最高

13 回覆
17 Like 5 Dislike
荷蘭研究團隊成功訓練蜜蜂識別新冠病毒
http://news.now.com/home/international/player?newsId=434044&refer=Share

已經癲到訓練蜜蜂
人類迫人類翻工都算,仲要迫啲動物為人類工作
都冇諗過隻蜜蜂想唔想翻工
我同一個朋友就創立咗一個牌子 Bees

靈感就係來自一首詩 《蜂》
詩中有一句 採得百花成蜜後 為誰辛苦為誰甜
就好比現今社會 人類就好似工具一樣 做緊一啲對自己無意義嘅工作
成就緊其他人 然後一生就咁虛耗
古人一千幾年前嘅反省 估唔到 一千幾百年過去 好似仍然存在緊呢個問題

咁目前就整咗第一個系列
人類至上主義
物種歧視者
強烈要求蜜蜂可以係國會到有一席位
係咁架啦 係人類眼中比較高級既動物 例如狗 都要做警犬導盲犬 牛就更加慘 幫人做野仲要比人食
人就係咁唔道德
人類利用蜜蜂
就好似有啲人返工做嘢以為自己好撚掂,其實都係幫緊老闆賺錢
無出糧(比蜜糖)比佢地架? fair屌黎
睇番都少尷
如果train到動物頂哂人類既生產力 你估唔會用咩
石頭出糧果位真係好好笑
比班認真撚新移民圍屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞