傳說中嘅 華為 内部潮文:7個某國國情 解釋咩係‘內卷化’

26 回覆
10 Like 4 Dislike
內卷是一種無聲的悲哀。它慢慢消耗了我們的聰明才智和青春年華,磨平了個人的銳氣。陷入內卷之後,對個人而言,是一種無聲無息不知不覺的虛度;對社會或機構而言,大量的人默默地做無用功,白白浪費了資源,降低了整體效率,削弱了對外的競爭力。

我國擁有全球最多的博士、教授和研究員,但是,我們的科技創新競爭力卻與之很不相稱,這或多或少與我們的教育體制和科研體制的設計有關,無數的人才被困在內卷化的制度性環境里無法自拔,造成巨大的人才浪費,令人痛心。

內卷告訴我們,表面的精細、複雜、講究不等於高級,更不等於先進,那只是一種自欺欺人的假象,一種黑暗中無知的消耗,一種悲哀的精神寄託。只有跳出圈圈,站在更高層次上的不斷向外突破、創新和創造,才能不讓那種精緻的、繁復的、看起來特別敬業的內卷化狀態困擾我們,才能回歸到向上勃發的新常態上來。

明白了內卷的含義,大家便可以有意識地避免陷入內卷,減少內卷造成的浪費和傷害。

無論你是決策者還是執行者,做事之前都要判斷一下,盡可能避免內卷。社會應該鼓勵和推動開放自由的競爭環境,體制改革的目標應該放在鼓勵發明創造,建立最小約束的自由機制上來。

http://www.bannednews.org/2021/05/blog-post_466.html?m=1
見無人理你, 比粒膠等佢沉慢啲.
睇晒但基本無解

微雕係多鳩餘
書法就唔算ge
不過用書法來搞比賽就...
內卷是一種無聲的悲哀。它慢慢消耗了我們的聰明才智和青春年華,磨平了個人的銳氣。

講得幾中,但唔止“內卷”,制度、環境、風氣、文化都有所影響
佢咪就係話制度、環境、風氣、文化原因造成"内卷"
講得岩

但上面啲人就係要你地蠢先易控制
如果真係為國家好 點會送曬仔女外國讀書
愛國是工作 留美是生活
這是連登內部論壇好hit嘅一篇文章。
大學生涯所做既功課全部都係內卷
佢呢篇野咪又一鳩樣
長篇大論講黎講去都係果堆垃圾
實際內卷就係

鄰國好鍾意開會 但唔係為討論可能性 而係用無意義既字眼 無實質既例子 講一個無可能達到既目標係可行

跟手要求時間表 會要求一件做兩個月既事 寫到1號幾點 做咩 對方要幾點回應 講講下一件兩個月先做得完既事 佢可以寫到一個月做完 仲好具體好有劇本咁 成件事係雙方用數以百計既working hours 做出黎。 同成件工作進程係毫無幫助

最後真係落手做 當你真係跟時間表要求佢完成工作既時候
佢係會同你講返做唔到 要遲幾多幾多先得
但又會想跟返個無可能既時間表完全

到真係因為佢地搞唔掂過期
佢仲會要求你解釋點解會過期
個解釋原因又會改完又改 講完又講 又會聽返好多無實質意義既說話叫你改到個解釋唔係好關佢事 佢都好努力
又係花數以百計既working hours 去傾去改

最後成件事有75%既working hours 係唔關工作本身既事
下年要加300%fee
睇完七個 point 後 skip 左
日本簡直係內卷既極致
唔識字嘅人又作啲新 term 出嚟

墨守成規四隻字都要寫篇文出嚟解釋
好似話大陸有啲公司
啲人唔中意收工
其實無嘢做 但都留係公司煲醋
等人賞識
不過內卷呢個詞真係柒到飛起
內卷 = 內耗?
「墨守成規」純粹係消極意味嘅詞語,「內卷」係附夾惡性競爭導致成個生態步入不可逆嘅自我毀滅,墨守成規適用於日本,內卷適用於中國同香港
咁咪加埋固步自封俾你
形式主義 官僚化 都係啲已經有嘅字
又文化又歷史又基因咁講原因 就係唔睇自己出幾錢糧
內卷個字都係內卷
佢所謂嘅內卷
比對返達克效應
真係好有趣
唔怪之得支那咁撚自大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞