點解世界各地都會有Umarell現象

22 回覆
44 Like 3 Dislike
From Wikipedia

Umarel,是一個源自意大利博洛尼亞的現代術語。此用語專門指已屆退休年齡的男人,花時間觀看建築工地施工,尤其是道路工程的行為。一般刻板印象認為,該等人士會雙手緊握在背後,並對工人提供不必要的建議。

香港都唔少廢老工程師喺地盤附近指指點點
屌..
隔離post有聲
點解d廢老咁鍾意停低睇路邊d工程
https://lih.kg/973383

硬係覺得佢地無嘢做先會咁
唔知而家80 90後
識玩手機識打機搵片睇
老左仲會唔會有呢啲行為?
我就覺得應該唔會

但可能會睇住YOUTUBE
邊睇邊念念有詞
唔好睇小而家啲老人家上網搵片睇叻過你
有啲肯學就係咯
好多老人家
後生肯教 佢都唔肯學
要諗計好似氹小朋友咁教
咁其實即係有咩原因要睇
睇完之後用食鹽多過你食米嘅人生智慧屌鳩你唔撚識起嘢
我老豆自從幾年前收過我老母sd畀佢睇一條youtube片之後
唔駛我哋教 佢而家日日搵到啲強國手撕鬼子飛機片嚟睇
早在15年前,來自博洛尼亞的作家達尼洛·馬索蒂就開始在全意大利記錄自發監工的老人,然後將其觀察結果轉化為兩本著作。

當時他是這樣描述的:

“這些退休的人,他們整日無事可做,通過干涉或幫助他人,使自己感到有用來證明自己的存在感。他們無處不在,你只要留心一下,就會在每個工地都看到他們。”
原來外國都有?

不過意大利D建築真係好靚
好grand
有D真係想花幾個鐘去欣賞
香港果D算吧啦
喂,第二張朗屏站嚟嘅,屌

佢哋後生時係咪有啲都係返地盤佬,變咗廢老就出嚟指指點點
你老豆生性
我老豆日日睇CCTV大陸片
坐響電腦面前ON99
由得YOUTUBE自己播支那片佢睇
咪一鳩樣搵埋哂啲陳穎欣黑超哥嚟睇
我都係
應該係原檔個EXIF orientation柒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞