淺談多倫多 - Yonge & Finch

55 回覆
9 Like 6 Dislike
Yonge Street係一條好長好長既街,呢到想主要講Yonge & Finch

對於黎緊會落戶多倫多既人,可能對你會有D用,無論你打唔打算買車都可以考慮下呢區。

銀行:有 BMO, RBC, CIBC, HSBC, TD, scotiabank,基本上都有齊
租金: 一房/ 一房+DEN 疫情價會係1600-2000
交通: 有metro落downtown,有finch巴士總站
食: 有大量餐廳,日韓支既野食都有,重點係大部份都開到好夜
其他生活機能:有dollar 媽媽,有超級市場
缺點: 人多車多,出事既機率就會高,住呢區會成日聽到警車聲

最後提供一個冷知識: Yonge Street係全世界最長既街道。
或者有另一個類近既選擇,係下圖右邊既藍圈(Sheppard & Bayview)。

AA ALERT 🚨
ME唔是AA
該區無持有物業
純粹分享下
舊時有3個炮友住個頭(go for tea對面嗰啲apartment), 成日都話想試曬成條街啲嘢食, 住咗成年都未食完
由north York 至 Finch 特別多亞洲人
真,我個人覺得呢幾間唔錯
Sang-Ji Fried Bao
三草亭
Bbq chicken

下面三間有小小偏離
Cho son ok
Pho Viet Xpress
Amadeus Patisserie
前年斬人恐襲案都係 Yonge Finch

係,Markham直頭廣東話橫行
有無話邊單新聞,好奇想睇下

雖然我唔係住個頭,不過我個人覺得個頭治安都合格啦

同埋條街成日都好多人,感覺大叫就會有人幫拖咁
點樣識炮友
相知點樣識加拿大炮友
有舊時嗰邊有間意大利嘢好撚好食,可惜執9咗喺韓國舖附近

利申:我講緊十幾年前嘅事(2000-2007), 而家住喺澳洲

諗諗下嗰間應該唔係go for tea, go for tea 無記錯係 hey seven嗰邊? 總之係嗰間濕鳩bubble tea, 識佢老細台灣人, 識親女就推條女出嚟拍廣告呃蝦條
https://en.wikipedia.org/wiki/Toronto_van_attack
記錯咗,係貨𨋍恐襲,唔係斬人案
治安叫好啦, 舊時我讀書嗰陣時住喺Kennedy Station嗰邊, part time 凌晨放工返屋企恐怖到閪咁
一個讀書時期朋友, 一個同事, 一個返part time嗰陣時識嘅客
我出嚟做嘢嗰陣時同朋友係住喺kennedy and steel入面啲細街, 朋友條女住附近, 有晚佢行過嚟搵我哋一齊打機飲酒爭啲畀黑鬼強姦, 好彩佢見到有車燈一野飛個袋出去嗰個方向, 揸車條友見到即刻停車幫佢追個黑鬼
neigbour
我唔係住個頭嫁

岩岩落地住個區係唔錯既
幾方便
想問下Eglinton嗰邊治安點
巴打 我想問下mississauga 環境點樣
去town centre方唔方便
屋企人住緊Richmond hill town Center 等緊佢finch extension
可唔可以教小弟兩招好想約炮
冇炮友咪叫雞囉, 如果你住嗰頭應該好多韓妹(十幾年前)
再唔係過性樓(warden and steeles), 嗰度又係多到仆街不過香港中國台灣多啲
好想去返多倫多

之前喺嗰度exchange
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞