點樣可以說服屋企人一齊養汪汪

53 回覆
6 Like 4 Dislike
養寵物真係要諗得好清楚 一時衝動好危險 畢竟係生命啊
有負評
唔好養你老母
唔好養你老母

見到你老母 以為你鬧我

隻狗個樣
帶埋屋企人去中心過一日 自然會改觀
你養啲無咁重狗味又少甩毛嘅狗囉
我媽媽都怕 佢初初都唔畀我養
而且佢份人唔鍾意小動物
而家錫隻狗多過錫我
我養Poodle 係就係要日日梳毛
但真係無味 唔甩毛 污唔污糟睇你點打理
而且佢份人唔鍾意小動物
而家錫隻狗多過錫我

我想養bichon啊 bichon比poodle仲多毛
其實啲汪汪氣味係咪一開始新入屋點都有啲味 之後就關你養得乾唔乾淨事
而且佢份人唔鍾意小動物
而家錫隻狗多過錫我

其實啲汪汪氣味係咪一開始新入屋點都有啲味 之後就關你養得乾唔乾淨事

你媽媽本身反對?咁最後點成功養到
不如養貓算啦
唔洗怕 我買左返屋企 老母日日自動幫佢執屎倒尿

咁老媽有冇成日鬧你
前斬後奏就得 養養就唔反對 唔好諗咁多

唔好啦
又唔一定得
如果樓豬媽媽堅決反對
最後都係害左隻狗

無錯,有啲媽媽性格係好硬頸
夾硬嚟只會傷感情又害埋隻狗

唔好啦
又唔一定得
如果樓豬媽媽堅決反對
最後都係害左隻狗

無錯,有啲媽媽性格係好硬頸
夾硬嚟只會傷感情又害埋隻狗

岩啊 我媽好硬頸的

咁老媽有冇成日鬧你

一開始會講兩句 慢慢佢會中意同隻狗玩就無野

咁老媽有冇成日鬧你

一開始會講兩句 慢慢佢會中意同隻狗玩就無野

岩 朝頭早就嫌棄,之後食野就比佢食先,佢食緊又再比佢食我控制唔到,然後入門口即刻同佢玩陣先。
而且佢份人唔鍾意小動物
而家錫隻狗多過錫我

咁你打理得企企理理,自然會乾淨啦,但Poodle本身無咩味,甩毛唔勁,呢個都係我揀佢嘅原因之一
而且佢份人唔鍾意小動物
而家錫隻狗多過錫我

你媽媽本身反對?咁最後點成功養到

我答應佢,養咗狗之後會做家務,自己打理返隻狗,照顧好佢,唔會煩到佢。結果?而家佢好錫隻狗
我隻狗岩岩走左。

我只可以跟你說,如果你好愛狗。
你將來一定會面對佢要走既決定。
你問我,如果可以再選擇唔養狗定要睇住佢走。

我一定會選前者⋯
教你先斬後奏嗰啲全部都係自私仆街黎
養一隻狗/貓=屋企多個成員
你屋企未有共識就養只會害左隻寵物
同埋希望你唔係玩玩吓
有朋友既男友送左隻狗俾佢,佢老母初初好反對。
朋友為左唔放棄隻狗自己搬出去租樓住,然後逢假期返屋企食飯先帶隻狗一齊返去,一年後左右佢老母終於接受隻狗,於是同隻狗一齊搬返去住,依家個老母都係錫隻狗多過佢。
事在人為,有心總有方法,不過情況唔同唔建議你夾硬養。
我隻狗岩岩走左。

我只可以跟你說,如果你好愛狗。
你將來一定會面對佢要走既決定。
你問我,如果可以再選擇唔養狗定要睇住佢走。

我一定會選前者⋯

但至少過程幸福,不是嗎?
我相信你隻狗都會覺得好幸運有個咁愛自己嘅主人。
我試過幻想隻狗走咗,會好傷心,好想喊,但同時我都會諗,我係個愛狗嘅人,我想將呢份幸福繼續帶畀其他狗,令佢哋有個家,我相信我隻狗都會希望我咁做。
有哮喘

棄狗就係呢啲
狗麻煩之處係會吠同要帶落街 , 所以我寧願養貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞