點樣可以說服屋企人一齊養汪汪

53 回覆
6 Like 4 Dislike
除左媽咪怕污糟之外 其他家人都中意汪
我媽咪應該有少少潔癖
前斬後奏就得 養養就唔反對 唔好諗咁多

唔好啦
又唔一定得
如果樓豬媽媽堅決反對
最後都係害左隻狗
比熊

唔好啦
又唔一定得
如果樓豬媽媽堅決反對
最後都係害左隻狗

我都咁話 所以說服左再肯定左先敢養
比熊

好可愛啊
趕你媽出街
你係咪預左呢十幾年都陪佢先。
想清楚啊!
我覺得你呀媽反對都好正常
因為養狗真係會好麻煩同會好臭
如果你係可以自己全部負責晒關於養狗既野
包括每日既屎屎尿尿 帶佢出街 沖涼 餵佢食野
同埋如果你唔係屋企 EG去左旅行 咁你會放棄去旅行定交底隻狗比你屋企人湊??
老左可能會失禁 到時你可能每日返到屋企成地都係尿同屎
當然呢D例子可能係太極端 但真係要諗

一個屋企養狗真係唔只係一個人既事 係會影響晒全屋企
如果你有信心養狗唔會影響到你家人 我相信佢地都唔會阻止
老母唔鐘意狗真係唔好養,又多說話比你聽,又會瘋狂用漂白水拖地消毒(對狗唔好),會攪到家無寧日。(朋友個案)

利申:老母最錫隻狗

岩 我都係咁

岩 我都係咁

咁係唔係你自己照顧哂先
唔係既真係好on 9

岩 我都係咁

咁係唔係你自己照顧哂先
唔係既真係好on 9

打針 糧 用品都係我自己搞掂
我係屋企就我照顧
我唔係度就我啊媽睇住佢
其他人就負責玩

利申:我得20歲
公屋定私樓
你係咪預左呢十幾年都陪佢先。
想清楚啊!

雖然我現家只係諗住養 但我都已經從各方面思考過 又假設過 覺得應付得黎 所以先真係話想養 不過最緊要都係家人贊成 家人允許同中意既話 汪汪先可以接受更多既愛 幸福快樂咁生活
我覺得你呀媽反對都好正常
因為養狗真係會好麻煩同會好臭
如果你係可以自己全部負責晒關於養狗既野
包括每日既屎屎尿尿 帶佢出街 沖涼 餵佢食野
同埋如果你唔係屋企 EG去左旅行 咁你會放棄去旅行定交底隻狗比你屋企人湊??
老左可能會失禁 到時你可能每日返到屋企成地都係尿同屎
當然呢D例子可能係太極端 但真係要諗

一個屋企養狗真係唔只係一個人既事 係會影響晒全屋企
如果你有信心養狗唔會影響到你家人 我相信佢地都唔會阻止

巴打好有心
所以現家媽咪唔say yes 我都say唔到yes
老母唔鐘意狗真係唔好養,又多說話比你聽,又會瘋狂用漂白水拖地消毒(對狗唔好),會攪到家無寧日。(朋友個案)

利申:老母最錫隻狗

我有諗過 如果屋企嘈交太大聲 汪汪可能會有事

岩 我都係咁

咁係唔係你自己照顧哂先
唔係既真係好on 9

打針 糧 用品都係我自己搞掂
我係屋企就我照顧
我唔係度就我啊媽睇住佢
其他人就負責玩

利申:我得20歲

我媽比較極端 博唔過
我當年都係玩先斬後奏
宜家我老母最錫隻狗
我當年都係玩先斬後奏
宜家我老母最錫隻狗

潔癖好阻事
我驚到時你老母當隻狗仔咁錫咋

利申 過來人
我驚到時你老母當隻狗仔咁錫咋

利申 過來人

認同 一開始都話佢甩毛勁呀乜都講一餐 但之後當佢寶咁
話朋友去旅行,要幫手照顧隻狗一排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞