[本地足球] 2020/21 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (74)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
港超聯 理文爭分唔放過晉峰
05月08日(六) 20:15

「中銀人壽香港超級聯賽」來到次循環最後階段,周日(9日)上演連場好戲。頭場理文於深水埗運動場火併晉峰。理文力爭兩連勝,戰意高昂;晉峰已逐漸適應港超節奏,為3分絕不妥協;尾場東方龍獅坐鎮旺角大球場迎擊愉園,東方為向榜首傑志繼續施壓,今場務求闖過「快活谷」這道難關,搶分大戰值得期待。(on.cc東網周日下午3時起直播)

理文上場有反彈演出,以4比1反勝愉園,卻要付出代價,中場沙普夫因傷退下火線,主教練陳曉明透露這位烏克蘭主力傷及膝部,要倦勤一段時間。可幸荷西安祖及時復出,「曉明Sir」認為此子過去因傷缺陣實屬「冇運」,期望他在餘下賽事能肩負起「救火」任務。首循環理文曾以5比1輕取晉峰,但「曉明Sir」直言今場戰況不會再如上次般一面倒:「當時理文人腳同現時有唔同,而且佢哋係有進步,我哋唔會輕視任何對手。

理文守將余煒廉早前在列斯奧及顏樂楓兩位主將缺陣時,被委以重任,面對標準流浪一戰首次戴上隊長臂章出戰,他不忘感謝球隊的信任:「感激球會同教練團對我嘅信任,喺職業球隊第一次做隊長,對我嚟講係一個里程碑。」來到次循環最後一戰,余煒廉希望所有隊友都能集中精神,避免再出現失分情況。

晉峰上仗1比4不敵冠忠南區,終止兩連勝走勢。總教練何信賢坦言賽程頻密,諒解球員體力未能完全恢復,因此下半場已陸續收起部分主力,今仗排陣上亦會作出改變。「何Sir」提到理文前場球員質素高及速度快,防守上必須要減少犯錯,會以1分做目標:「有分落袋梗係好,但最希望係想球員踢返順自己,始終之後第3循環好重要,希望球隊可以保持好氣勢。」

晉峰近期傷兵不斷,羅浩賢獲安排出任單防中,他表示先要多謝教練的信任,認為過去3仗自己發揮尚可,比賽狀態正慢慢提升,惟應付死球及高空球仍需改善。球隊上仗對南區失了4球,「浩賢」表示球隊早前連續兩仗保持清白之身,大敗或因疲態導致犯錯,今仗面對理文希望每人跑多步,大家互相提點令防守更集中。
From: on.cc
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20210508/mobile/bkn-20210508201516165-0508_00882_001.html
想念雲邦daddy了
隻提香狗明明仲廢過樂仔
史雲狗廢到一個點
港超是撚旦隻鬼都勁過佢

唔係樂仔之前傷咁耐 雲邦可能唔洗炒
0-3
史雲狗同提香狗唯一嘅作用係斷猶戴腳
點知俾人禁撚住嚟踢
呢場根本要出樂仔
差啲0-4
護空門
港超聯 辛祖爸爸領軍!東方龍獅夜襲愉園

「中銀人壽香港超級聯賽」來到次循環最後階段,周日(9日)上演連場好戲。頭場理文於深水埗運動場火併晉峰。理文力爭兩連勝,戰意高昂;晉峰已逐漸適應港超節奏,為3分絕不妥協;尾場東方龍獅坐鎮旺角大球場迎擊愉園,東方為向榜首傑志繼續施壓,今場務求闖過「快活谷」這道難關,搶分大戰值得期待。(on.cc東網周日下午3時起直播)

東方龍獅上仗靠辛祖補時階段建功,以2比1險挫冠忠南區,繼續對榜首傑志窮追不捨。連續多場絕殺對手難免被指「有運」,球隊總監兼主教練李志堅打趣回應:「唔通我哋唔入波,就話我哋冇運?最好就係永遠都咁好運!」他樂見球員不言放棄的精神,但提到球隊每每領先後,多次錯失擴大優勢的機會,這方面需要進一步改善。今仗賽前東方有超過一周時間調整,球員難得獲喘息機會,惟艾華頓及艾華度等傷兵仍未康復,「堅Sir」坦言不希望傷兵情況再加重。

東方首席射手辛祖上場不止為球隊斬獲關鍵入球,近日更迎接初生女兒Maya的來臨,首嘗做爸爸的滋味。人逢喜事精神爽,這位34歲球隊主力,直言女兒令自己動力倍增:「為咗嗰女我願意奉獻我嘅所有,尤其喺球場上,我想贏波,我想繼續入波。」辛祖表示希望能將這份動力轉化為入球,劍指神射手獎。

愉園上仗以1比3不敵天水圍飛馬,目前敬陪末席,總監潘文迪坦言飛馬實力較佳,加上米基爾停賽,導致未能有效控制中場,不過仍能憑一次漂亮反擊先開記錄。雖然再次被「反Cup」,惟「迪Sir」滿意球員發揮,即使落後下仍未放棄,繼續積極進攻,比先前有進步。「迪Sir」又指過往對東方有不俗表現,期望能延續下去。今仗為一周三賽的尾場,加上米基爾刑滿復出,「迪Sir」透露陣容上會作少量輪換。

小將伍家揚近期上陣機會大增,惟他承認傷愈後仍未適應比賽節奏,上仗能夠交出一記助攻,有助增添信心。球隊目前正經歷低潮,「家揚」勉勵一眾隊友:「進攻方面我哋要好好保持控球權,仲有心態好重要,自己希望交出更多助攻同入波。」
呢個係真正的傑總?
半場陳俊樂換入
0-4
頭場由理文對晉峰,1500喺深水埗運動場開波。
今場會由「全能評述」邢安邦,拍住「奧斯卡」為大家講波
【港超聯第14週 - 傑志 對 冠忠南區】
(P.S. 記得睇埋落去)
我衹係希望,傑志唔會好似啊Dee咁唔小心踩中個陷阱......
See you on Monday, @ultras_bluewave
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
主題曲: 《南區西波之綱領》
作詞: 我自己
歌: 唔撚知

南區又要踢一場西波
係咁鳩斬我俾埋條命你好冇

南區 廿個點夠行
謝德謙夏志明彭利拿加列文
得番七個後備
冇人換好想喊
搞到我又要落場踢 是旦

冇人明 貼錢睇波難行
南區庶渣怎樣踢出燒鵝價
踢西波已踢爛 睇到灰心心淡
鳩到變包尾全無極限

老細話冇哂錢要縮皮但求想玩玩下先擺八球
玩玩下到最後乜都冇係要玩OO玩爆隻蛋

南區又要踢一場西波
面對收檔的壓力是旦啦頂你個肺
但我知老細錢銀早已盡流逝
「For南區球迷」變了做志氣BITE
係啊冇銭架我為什麽要睇港超
「For南區隊波」畀埋條命你好冇!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
https://www.instagram.com/p/COnDMBsFbCw/
From: 南朗山守護者
樂仔有位可以試吓自己射呀嘛
利安高1-4
丹比利復出
或成最大贏家
中超級
【東方龍獅呈獻】周日(9日)母親節上演兩場「中銀人壽香港超級聯賽」,尾場2000喺旺角場開波,由東方龍獅鬥愉園。雖然東方龍獅今場安排咗直播,但今場兩隊季內交手必有激戰,加上主隊為進逼榜首,定當全力向客軍大門進襲。希望各位可以入場支持,入唔到場先睇直播。今場會由「樂比堅尼」,拍住「黑龍波」郭子龍為大家講波。
From: 我撐本地波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞