其實係咪上得網多 啲思想就會慢慢扭曲哂 ?

483 回覆
2357 Like 86 Dislike
的確近幾年polarisation好嚴重
唔係淨係講緊香港黃藍 歐美嘅左右派都係
最大嘅成因係而家資訊好泛濫
每日每秒鐘都有大量資訊更新
每個用家根本冇可能接收得到
所以就會好selective咁去吸收
自己同溫層又好 sns AI幫你揀又好
總之你睇到嘅資訊都係最啱你心水
與此同時傳媒為咗hitrate會斷章取義
避重就輕又好 加鹽加醋又好
令到網絡世界充斥住misinformation
所以而家polarisation最大嘅問題
除咗立場兩極化之外
連接收嘅資訊 身處嘅現實 都兩極化
所以個人認為最重要嘅係fact check
睇完篇article 睇完最documentary
Google一下 睇多幾個source
可能用你十零分鐘
但可以保持頭腦清醒
咁得閒成日上連登回覆都係社會loser
最慘係個網愈推你愈入,睇開邊瓣個AI又係咁塞俾你,有時放低部電話諗諗自己,係咪真係咁極端思想其實如果真係有智能叛變,可能係AI用網絡令人類自相殘殺,根本唔洗用機械人
生存已經好辛苦 無心機樣樣check
你嘅建議係ideal但係唔現實
係連登想同人理性討論真係好傻
啲癡線佬永遠睇嘢只睇一半唔睇一半
佢哋只係睇到你一句嘢
已經可以判斷你成個人係點
然後就開始屌鳩你

曾經我都試過冷靜咁同人討論自己睇法
但佢哋就永遠都係屌同一樣野又冇point
淨係識屌人老母 人身攻擊
就冇心情再睇 再覆了
建議樓主覺得搞唔掂 就遠離一下連登
呢度好容易令人迷失自己
有乜咁ideal啫 懶咪懶囉
睇你想唔想淪為被洗腦嘅一群啫
你冇能力逃脫sns 擺脫ai對你嘅心理分析
咁咪做好自己 免避洗腦囉
呢個世界太多pseudo intellectual
咁緊張都唔知做乜
同個三唔識七嘅人拗 好浪費時間
樓主要知道而家係地獄期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞