其實係咪上得網多 啲思想就會慢慢扭曲哂 ?

483 回覆
2357 Like 86 Dislike
其實只要係匿名討論區都係咁
屌你
係!
你睇埋username就會見到嚟嚟去去都係嗰堆人喺到懶極端咁乜都要講到盡
佢地只要一堆人扮一邊 另一堆人扮另一邊
兩邊互相亂9咁屌就可以令你覺得全部人都係on9

仲有又鬥黃又盛
但無人鬥藍鬥紅就知咩料

上網反而要學睇嗰人講嘅嘢有咩agenda
佢究竟係講緊道理定係喺到9up 亂屌一通無自己論述

呢招由高登末期到而家都係咁用
係強國網絡輿論員常用同好難拆解嘅手法嚟
樓主上網唔需要太上心,
正常人其實好多,只係有時懶得去同班反社會、引戰、attention seeker嘈。

好多巴絲都有去凝造一個舒服嘅討論氣氛,喺呢個環境下希望同仇敵愾,對五毛藍絲口誅筆伐,意見分歧嘅同路人則以理服人。

若然睇得唔舒服,真心建議可以上少啲網,畀自己內心平靜,舒服就好

某個成日要搶#2嘅會員
I disagree
真理唔係越辯越明,係越辨越明
成堆五毛係到放負
就覺得連登分化
正苦應立例未滿18歲唔好上網
4chan果啲點計
的確上得多連登 性格都會差啲
微博最和諧,啱晒樓主
係真係太唔好笑
惟有飲者L其M level
不過咁,有既定立場,其實係唔會說服到對方。講落去都係變屌人老母人身攻擊,由其連登風氣係咁。
reddit一切都係假象黎
reddit你睇緊既post同comment都係比mod filter左一輪先出到
你覺得"正常"只係因為D mod唔鐘意delete晒D非主流 comment
同埋d mod可以好似高登個時咁
唔鐘意就可以bam人, bam post唔駛比理由
同埋佢排序default由最多upvote開始咁比你睇
既然呢啲思想係會潛移默化,咁點解唔反而係認真看待連登而唔好俾自己嘅價值觀扭曲到?

上連登勿認真順口就係真理?
企係高地到指指點點?
無人揸槍逼你去做一樣剝奪另一個物種嘅自由
養唔養寵物你有得揀
隻寵物冇得揀
如果圈養動物係正常無問題
點解唔可以圈養人?
圈養人就係違反人性 道德問題
圈養動物就唔係?
咁到底係邊個被扭曲?

根本啲野唔係為拗而拗
剪啲植物嘅葉唔係為左美觀?
唔係為左所有野係自己掌握之內 方便自己?
又唔見去森林 樹林去剪下嘅?
啲熱帶雨林冇人打理都一樣生得好好睇睇架
一定係經過人工修葺過先叫好?
根本所做嘅野的的確確係為左便利人 便利自己
然後為左令到自己唔內疚 冇左個道德問題
就不斷麻醉自己 洗自己腦話做呢樣為佢好 做果樣為佢著想

我淨係知道你對其他物種做嘅野
係建基於果種物種冇得選擇之下而做
唔好下下講到自己好撚偉大 無私奉獻為佢好咁
返工咪就係圈養人囉
royal級
其實人老咗已經冇咁好氣同人拗
留得喺科林嘅都係候生嗰班,
自然就乜都要拗到贏為止

說服人係一件好撚困難嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞